Primăria Capitalei şi primăriile de sector îşi vor împărţi ariile de competenţă în ce priveşte măsurile pentru reducerea riscului seismic al clădirilor, conform unui proiect de hotărâre care urmează să fie dezbătut în şedinţa de vineri a Consiliului General al Capitalei.

Astfel, aria de competenţă în care va acţiona Primăria Capitalei include zonele construite protejate, dar şi clădirile pentru care au fost încheiate acte cu Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), precum şi clădirile aflate în administrarea Municipalităţii

Aria de competenţă a sectoarelor se va desfăşura în limitele teritoriale ale subunităţilor administrativ teritoriale.

După încheierea programului de evaluare vizuală rapidă, formularele completate la nivelul sectoarelor vor fi transmise către AMCCRS şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Bucureşti, în vederea centralizării şi actualizării permanente a băncii de date urbane a Municipiului Bucureşti, independent de transmiterea bazei de date către MDLPA.

Până la data de 1 ianuarie 2025, primarii din ţară trebuie să dispună începerea evaluării vizuale rapide, evaluare ce ar trebui finalizată până pe 1 iunie 2026.

„Prin evaluarea vizuală rapidă se stabileşte un nivel de prioritate, pe baza unui punctaj, pentru realizarea investiţiilor. Punctajul este stabilit ţinând cont de caracteristicile de vulnerabilitate seismică ale clădirilor”, prevede referatul de aprobare.

Pe 30 mai, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, preciza că un număr de aproximativ 20.000 de imobile din Bucureşti trebuie evaluate preliminar din punct de vedere al riscului seismic. Este vorba despre 20.252 de blocuri cu cel puţin trei etaje, construite înainte de 1978.

Nicuşor Dan propunea la momentul respectiv ca primăria generală să evalueze clădirile care fac parte din zonele protejate, iar primăriile de sector să analizeze situaţia imobilelor aflate pe raza respectivelor unităţi administrativ-teritoriale.

Conform acestei împărţiri, Municipalităţii i-ar reveni evaluarea a 4.149 de imobile colective, Primăriei Sectorului 1 – 1.186 imobile, Primăriei Sectorului 2 – 3.938 imobile. Primăriei Sectorului 3 – 2.040 imobile, Primăriei Sectorului 4 – 2.464 imobile, Primăriei Sectorului 5 – 5.552 imobile, Primăriei Sectorului 6 – 919 imobile.

„Nu spun că toate aceste 20.000 de imobile sunt cu risc seismic. Sunt imobile care, conform metodologiei, trebuie evaluate pentru a vedea cu ce se încep expertizele şi unde punem banii pentru consolidări”, preciza Nicuşor Dan.

Directorul executiv al Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), Răzvan Munteanu, a declarat că în timpul evaluării sunt colectate date privind: tipul constructiv al clădirii, regimul de înălţime, numărul de scări, anul construirii, date cadastrale, funcţiunea imobilului.

„În mod concret, estimăm că Administraţia Municipală pentru Consolidare va începe evaluarea vizuală pentru consolidare cel mai târziu la începutul lunii septembrie. Avem deja elaborat caietul de sarcini, avem zonele identificate. Iniţiem procedura în perioada imediat următoare. Estimăm că la început de septembrie, sfârşit de august, să putem aveam un contract încheiat”, a afirmat Munteanu. AGERPRES