Primăria Municipiului Bucureşti nu poate interveni în ceea ce priveşte calitatea construcţiilor, în conformitate cu legislaţia în vigoare în domeniu, respectiv Legea 50 privind autorizarea lucrărilor de construcţii şi norme de aplicare a acesteia, cuprinse în Ordinul 839 al Ministerului Lucrărilor Publice şi Amenajării Teritoriului (MLPAT).
Potrivit directorului adjunct al Direcţiei Generale de Control din Primăria Municipiului Bucureşti, Dragoş Tănăsescu, singura instituţie care poate interveni în cazul clădirilor deteriorate care ar pune în pericol siguranţa publică este Inspectoratul de Stat în Construcţii.
Cei interesaţi pot comanda unui expert din corpul experţilor autorizaţi de către MLPAT să întocmească un referat de expertiză tehnică a imobilului în cauză, explică Tănăsescu. Inspectoratul dispune şi de fondurile băneşti pentru plata unor asemenea referate, după care se pot dispune măsuri necesare pentru punerea în siguranţă a clădirii. Singurul caz în care Primăria Generală se poate implica este acela în care imobilul este monument istoric şi se află pe lista Ministerului Culturii.
Tănăsescu menţionează că, în această situaţie, Legea 422 privind protejarea monumentelor istorice oferă municipalităţii posibilitatea de a-l sancţiona pe proprietarul clădirii monument – istoric, în cazul în care se poate observa ”cu ochiul liber” că respectivul nu a luat măsuri necesare pentru conservarea imobilului (geamuri sparte, tencuială căzută etc.) Nici în acest caz Primăria Generală nu poate interveni pe probleme care ţin de structura de rezistenţă a clădirii şi nu poate dispune efectuarea referatului de expertiză tehnică, nici de către proprietarul clădirii şi nici de Inspectoratul de Stat în Construcţii, a mai spus acesta.
În acest sens, oficialul Primăriei Capitalei a dat ca exemplu monumentul „Moara lui Assan”, unde inspectorii municipalităţii au aplicat amenzi pentru neconservarea clădirii care se află pe lista monumentelor istorice. Construită în anul 1853, este prima moară cu aburi din România. Moara se află în zona Obor-Lizeanu. În prezent, se afla într-un stadiu avansat de degradare. Moara lui Assan este clasificată în evidenţele Ministerului Culturii şi Cultelor ca fiind monument istoric de valoare naţională şi face parte din patrimoniul industrial. Moara a fost întemeiată de negustorii Gheorghe Assan (1821 – 1866) şi Ioan Martinovici (1820 – 1882). AGERPRES