Primaria Capitalei incredinteaza intretinerea strazilor unei societati private

Consilierii generali ai Bucurestiului au adoptat recent contractul-cadru privind incredintarea – prin licitatie restransa – a lucrarilor de intretinere a strazilor dupa depasirea perioadei de garantie.
Alesii municipali ai Capitalei au votat astfel caietul de sarcini necesar organizarii licitatiei publice care urmeaza sa fie sustinuta imediat dupa validarea hotararii de catre Prefectura. Prin urmare, societatea care va castiga licitatia va trebui sa posede o asigurare in privinta riscurilor legate de o posibila executie necorespunzatoare a lucrarilor si pentru a asigura eventualele daune aduse unor persoane fizice sau juridice. Durata contractului de executie a lucrarilor reparatorii, stabilita prin caietul de sarcini va fi de cinci ani, cu posibilitatea prelungirii printr-un act aditional.

De asemenea, activitatea de intretinere va consta in operatiuni de reparatii a fisurilor, crapaturilor din asfalt, mentinerea planeitatii si capacitatii portante actuale, prin colmatari, emulsionari, decapari, precum si evacuarea materialelor rezultate ca urmare a lucrarilor de intretinere si reparatii. Printre conditiile impuse de municipalitate societatii care va castiga licitatia se afla si seriozitatea deoarece, in cazul in care executantul nu reuseste sa-si indeplineasca obligatiile asumate prin contract, primaria Capitalei va aplica penalitati de 0,15% pe zi, din valoarea prestatiei neefectuate.

Societatea prestatoare de servicii va fi obligata sa identifice toate punctele in care traficul este afectat sau intrerupt, dar si deteriorarile tehnice precum capace lipsa, avarii ale retelelor edilitare, acestea din urma ramanand insa in sarcina detinatorilor de retele de utilitati publice. Bucurestiul cuprinde 5.430 de strazi cu o lungime totala de peste 1,820 km si o suprafata de aproape 20 km patrati, dintre care 365 sunt strazi principale pe care circula mijloace de transport RATB si se afla in administrarea primariei Capitalei, restul arterelor fiind administrate de primariile de sector.