Primăria Municipiului Bucureşti consideră că Agenţia Standard & Poor’s a luat decizia de a scădea rating-ul de credit al Bucureştiului de la „BB+” la „BB” şi de a retrage calificativul de rating din motive contractuale, pe baza unor informaţii insuficiente şi neactualizate. Potrivit unui comunicat al PMB remis miercuri, agenţia de rating menţionată a informat Primăria Generală asupra acestei decizii pe 19 martie.
PMB mai precizează că decizia de a retrage calificativul de rating din motive contractuale a fost luată ca urmare a imposibilităţii încheierii unui nou contract de evaluare de rating între Municipiul Bucureşti şi Standard & Poor’s, din cauze care ţin strict de agenţia de rating.
„Municipiul Bucureşti a realizat toate demersurile pentru încheierea unui nou contract de servicii de rating, însă reprezentanţii S&P nu au putut îndeplini condiţiile legale în vigoare privind achiziţiile publice, respectiv nu au fost de acord cu constituirea şi depunerea garanţiei de participare la procedura de achiziţie, în cuantum de aproximativ 2% din valoarea estimată a contractului de servicii, conform art. 43^1, alin. (2) din OUG 34/2006”, se arată în comunicatul PMB. În aceste condiţii, procedura de achiziţie a serviciilor de rating iniţiată de
Municipiul Bucureşti a fost anulată din acest motiv, în conformitate cu legislaţia română în vigoare privind achiziţiile publice. „Având în vedere cooperarea îndelungată dintre Standard & Poor’s şi Municipiul Bucureşti, instituţia noastră este deschisă la continuarea colaborării cu agenţia de rating Standard & Poor’s, însă numai în condiţiile respectării legislaţiei naţionale în vigoare privind achiziţiile publice, în ceea ce priveşte încheierea unui nou contract. Menţionăm că Municipiul Bucureşti a fost evaluat în anul 2011 de Agenţia de rating Fitch, ratingul fiind crescut de la BB+ la BBB -„, potrivit PMB.
Din datele oferite de PMB rezultă că factori principali de rating cuprinşi în raportul de rating Fitch 2011 au fost: actualizarea ratingului, performanţa de operare puternică, capacitatea ridicată de rambursare, obligaţii neprevăzute moderate şi economie şi ocupare a forţei de muncă puternice. Fitch Rating a actualizat ratingul pe termen lung al Municipiului Bucureşti pentru valuta străină la ”BBB -” de la ”BB+”. Clasa de risc BBB este superioară clasei BB. De asemenea, a fost actualizat ratingul pe termen scurt al Municipiului Bucureşti pentru valuta străină la ”F3” de la ”B” şi ratingul pe termen lung pentru moneda locală la ”BBB” de la ”BBB-”, previziunea pentru rating pe termen lung şi scurt pentru valuta străină fiind stabilă. Ratingul Municipiului Bucureşti a fost plasat pe Rating Watch Positive în data de 11 iulie 2011.
Calificativele acordate iau în considerare îmbunătăţirile municipiului în performanţa bugetară, rezultatele bune în raporturile de acoperire a datoriei‚ o creştere a datoriei care este administrată prudent. Ratingurile sunt acum egale cu ratingul de ţară. Fitch Ratings grupează companiile sau organizaţiile în clase de risc ce reflectă potenţialul financiar al acestora. Agenţia de rating Fitch Ratings lucrează cu 7 clase de risc pe termen scurt (F1, F2, F3, B, C, RD şi D) şi cu 12 clase de risc pe termen lung (AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C,DDD, DD şi D). Aceleaşi calificative sunt utilizate şi de Standard & Poor’s. AGERPRES