Primaria Capitalei a inaugurat Centrul de comanda pentru managementul traficului

Primaria Capitalei a inaugurat pe 15 mai Centrul de control al sistemului de management al traficului, parte a planului general de fluidizare a circulatiei in Bucuresti.
Acest centru se afla pe soseaua Oltenitei 107-111 si monitorizeaza pe camere video trei sisteme de management al traficului: un sistem adaptiv pentru controlul traficului, un subsistem pentru managementul vehiculelor apartinand operatorilor de transport public si un subsistem cu functiuni de vizualizare a vehiculelor in intersectii.

Centrul prevede, potrivit primarului general Adriean Videanu, un software care in aceste zile se incarca si va coopta, pe rand, in sistem 100 de intersectii, urmand ca pana in septembrie sa fie incluse alte 40 de intersectii.

Din 12 mai, sistemul functioneaza in 12 intersectii situate pe bulevardele Lascar Catargiu, Magheru si Balcescu. In prezent, aproximativ 50 de intersectii se afla in stadiul final de implementare, iar lucrarile de instalare se desfasoara in peste 90. Pe masura ce instalarile vor fi finalizate si testate, noi intersectii vor fi introduse in sistemul adaptiv.

“Acest program este unul complex, multiprogram pentru sistemul de semaforizare. In prezent, semaforizarea este una statica, care nu tine cont de prioritatea traficului. Toate cele 140 de intersectii vor avea semafoare inteligente, care vor da culoarea verde in functie de necesitate”, a declarat Videanu, adaugand ca acest sistem este cel mai modern din Europa pentru ca detine monitorizarea traficului public si individual in acelasi timp.

Reprezentantul consortiului UTI, contractantul programului, Mihai Ianciu, a afirmat ca semafoarele inteligente vor regla timpii de semafor printr-un calculator. “Fiecare intersectie va sti sa dea prioritate vehiculelor care sunt in intarziere si va da mai putina prioritate a celor care sunt in avans. Transportul public va avea prioritate. Pe langa ceea ce se vede in intersectie sunt si senzori care masoara la secunda traficul din intersectie. Ei nu masoara ce este in intersectie si ceea ce vine spre ea. Este un sistem adaptiv. Timpii se schimba de la un regim la altul. Nu vor fi timpi de culoare egali, ei se schimba in functie de incarcarea de trafic care soseste in intersectie. Cele 140 de intersectii sunt conectate pe fibra optica, dar vor functiona si in regimul clasic”, a explicat Ianciu.

Reprezentantii autoritatilor spera cu acest pas sa ajute la imbunatatirea traficului din Capitala cu circa 15%, in urmatorii ani. Valoarea proiectului de management al traficului este de peste 18 milioane de euro.