Primăria Capitalei a comandat un studiu privind concensionarea RADET

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat joi, că doreşte concesionarea RADET către un operator privat după modelul Apa Nova.

“Acum am ajuns deja la problema cine investeşte, aşa cum s-a întâmplat şi la Apa Nova în 1999. Astfel, în 2012 numai putem acoperi bugetul nici măcar cu un sfert din ceea ce consumă populaţia”, a precizat Oprescu.

El a spus că în cazul în care RADET va fi concensionat, primăria nu va mai plăti subvenţii către acesta decât doi ani. În acest moment, municipalitatea subvenţionează mai mult de jumătate din preţul gigacaloriei, alocând anual RADET între 750 şi 800 milioane lei, a explicat edilul-şef. Primarul general s-a referit la un studiu pe care l-a prezentat Consiliului General în şedinţa de joi realizat de Compania Price Waterhouse Coopers în care sunt prezentate trei soluţii privind concesionarea RADET.


“Eu personal prefer concesionarea acestui serviciu şi am venit cu această propunere anunţând că, începând de anul acesta în sus, nu mai putem subvenţiona RADET-ul. Dacă RADET va fi concesionat, vom plăti subvenţie numai în următorii doi ani. După aceea nu vom plăti decât datoria către ELCEN. Consilierii generali au căzut de comun acord cu primarul general ca studiul prezentat şi soluţiile gândite de Compania Price Waterhouse Coopers să facă obiectul unei şedinţe separate.


Acelaşi studiu prezentat de către primarul general al Capitalei arată că preţul gigacaloriei s-ar putea dubla până în anul 2022. De asemenea, în cazul în care serviciul va fi concensionat, este posibil să fie concediaţi 2.000 de angajaţi RADET. Potrivit primarului general al Capitalei, la licitaţia de concesionare RADET vor participa societăţi naţionale şi multinaţionale din ţări precum SUA, Elveţia, Franţa sau Italia. Studiul comandat de Primăria Capitalei a costat 120.000 de euro. AGERPRES