masini_ridicate.jpgPrimaria Bucuresti urmareste sa introduca unitar, la nivelul tuturor sectoarelor, activitatea de ridicare a autovehiculelor abandonate pe drumurile publice si parcate neregulamentar pe carosabil si trotuare, lansand in dezbatere publica un proiect de hotarare in acest sens pe situ-ul www.pmb.ro.

Pana in prezent a fost organizata activitatea de ridicare, transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor stationate neregulamentar, numai de catre autoritatile publice locale ale sectoarelor 1, 2, 3 si 6. Circulatia pe drumurile publice din Municipiul Bucuresti este afectata de numarul mare de autovehicule stationate neregulamentar, cu impact semnificativ asupra conditiilor de deplasare, a gradului de siguranta a participantilor la trafic si a capacitatii de preluare a traficului, se arata intr-un comunicat de presa difuzat joi de municipalitate.

Edilii Capitalei sunt preocupati astfel de situatia autovehiculelor, remorcilor, caroseriilor sau subansamblurilor acestora, devenite improprii din punct de vedere tehnic pentru a circula pe drumurile publice, dar sunt abandonate sau parasite pe domeniul public, precum si a autovehiculelor din categoriile B si D, stationate, care desfasoara activitati de transport persoane fara a fi autorizate de autoritatea de autorizare a Municipiului Bucuresti.


Legislatia in vigoare prevede faptul ca pentru vehiculele cu masa maxima totala autorizata mai mare de 3,5 tone stationarea voluntara a acestora este interzisa pe drumurile publice si terenurile apartinand domeniului public sau privat ale municipiului Bucuresti, parcarea autovehiculelor cu o masa maxima totala autorizata mai mare de 3,5 t. este permisa numai in autobaze sau in locuri special destinate acestui scop, semnalizate prin indicatoare sau marcaje avizate de catre Comisia Tehnica de Circulatie a Municipiului Bucuresti


Proiectul lansat in dezbatere isi mai propune sa aduca clarificari si in cazul transportului in regim de taxi sau in regim de inchiriere transportatorul, pentru a se asigura spatiile necesare pentru parcarea tuturor vehiculelor , spatii detinute in proprietate sau prin contract de inchiriere. Prin contractul de atribuire in gestiune delegata a serviciului public de transport local in regim de taxi transportatorii autorizati de autoritatea de autorizare a municipiului Bucuresti sunt obligati sa respecte locul de parcare declarat, in cazul incalcarilor repetate contractul poate fi anulat.


Municipalitatea invita pe toti cei interesati sa-si exprime punctul de vedere in legatura cu acest proiect , la adresa www.pmb.ro, sectiunea dezbatere publica. Primaria Capitalei a lansat in dezbatere publica pe 25 august proiectul de hotarare privind ridicarea, transportul, depozitarea si eliberarea autovehiculelor sau remorcilor stationate neregulamentar pe drumurile publice din Bucuresti, dupa ce a fost respins initial de consilierii municipali inca din mandatul trecut. Daca proiectul va primi aprobarea edililor, masura de ridicare, transport, depozitare si eliberare a autovehiculelor sau remorcilor stationate neregulamentar pe drumurile publice va fi impusa obligatoriu pe raza municipiului Bucuresti, adica in toate cele sase sectoare. In prezent, ea se aplica numai in sectoarele 2, 3 si 6.

Potrivit proiectului lansat in dezbatere publica pe site-ul municipalitatii, activitatea de ridicare, transport, depozitare si eliberare a masinilor se va organiza prin Administratia Strazilor. Masura ridicarii, transportului si depozitarii se va aplica in cazul autovehiculelor care stationeaza in locuri unde exista semnalizare pentru interzicerea stationarii, cu indicatoare aditionale. Operatorul autorizat va raspunde in mod direct fata de detinatorii legali ai autovehiculelor ridicate pentru eventualele daune produse acestora. O masura similara a fost luata de Primaria sectorului 3 inca de anul trecut.


Pe de alta parte, Primaria Capitalei intentioneaza sa adopte un proiect de hotarare prin care sa impuna sectoarelor ridicarea masinilor parcate neregulamentar, mai ales in zona intersectiilor. Programul de desfasurare a activitatilor de ridicare, transport si depozitare se va realiza zilnic, intre orele 8,00 – 20,00, cu posibilitatea prelungirii acestuia la solicitarea primarului general. Perioada maxima de depozitare este de 6 luni, dupa care se va soma detinatorul pentru valorificarea autovehiculului. Operatorul va infiinta un dispecerat unde se vor inregistra sesizarile privind stationarea neregulamentara a autovehiculelor si va lua masuri in termen de maximum 30 de minute de la anuntare. In ceea ce priveste tarifele de ridicare, ele sunt propuse la 200 lei, la care se va adauga un alt tarif de transport in valoare de 200 lei, tariful de depozitare pentru 24 h – 300 lei si tariful de depozitare, care se va calcula nefractionat, incepand cu data depozitarii.