Viceprimarul municipiului Braşov, Mihai Costel, a anunţat că în luna iulie va promova o hotărâre de Consiliu Local pentru înfiinţarea unor comisii consultative de cartier, cu rolul de a monitoriza copiii ce au părinţii plecaţi la muncă în străinătate, astfel încât să se poată preveni abandonul familial şi cel şcolar.

Potrivit reprezentantului municipalităţii, în momentul de faţă Direcţia de Servicii Sociale din subordinea Consiliului Local Braşov monitorizează 141 de astfel de copii, dar potrivit Inspectoratului Şcolar Judeţean în oraş au fost identificaţi 1.457 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

Intenţionăm ca luna viitoare să promovăm o hotărâre de Consiliu Local pentru înfiinţarea acelor comisii consultative de cartier care au rolul de a monitoriza şi a propune soluţii pentru astfel de cazuri de copii. În componenţa acestei comisii va intra un reprezentant din Consiliul Local, unităţi de învăţământ, mediul de afaceri, reprezentanţi ai cultelor religioase şi un partener din societatea civilă, respectiv un ONG cu activitate în domeniul social. Pe lângă aceste comisii de consiliere vom lua în calcul identificarea unor locaţii unde să înfiinţăm noi centre de zi pentru copiii aflaţi în situaţii de risc, după modelul celui existent în cartierul Astra, pentru prevenirea abandonului şcolar şi familial, unde să se regăsească şi copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate„, a afirmat viceprimarul.

El a adăugat că este important ca părinţii să conştientizeze că atunci când pleacă la muncă în străinătate şi îşi lasă copiii în grija altei persoane, trebuie să urmeze procedurile legale astfel încât, printre altele, să beneficieze de asigurare medicală ce poate fi folosită în cazul în care copilul are nevoie de spitalizare sau altă situaţie medicală.

La rândul ei, Mariana Topoliceanu, şefa Direcţiei de Servicii Sociale (DSS), a explicat că procedura privind desemnarea unei persoane ca reprezentant legal pentru copii nu este costisitoare, durează puţin şi se face prin prezentarea persoanei majore în faţa instanţei de tutelă care emite o hotărâte judecătorească, în baza căreia copilul poate beneficia de toate drepturile prevăzute de legislaţia în vigoare.

„Este foarte important pentru copil să primească în special consiliere psihologică atunci când părinţii nu sunt lângă el, mai ales că este perioada de formare a lor când au nevoie de sfaturi, de îndrumare. Direcţia de Servicii Sociale monitorizează în prezent un număr de 141 de copii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate cu un contract de muncă oficial. Monitorizarea înseamnă că o dată pe semestru ne deplasăm să vedem dacă copilul este în viaţă, dacă mai locuieşte la adresa menţionată, dacă urmează cursurile şcolare, dacă beneficiază de drepturile financiare prevăzute de legislaţia în vigoare, dacă este înscris la un medic de familie. Părinţii greşesc foarte mult atunci când pleacă la muncă în străinătate şi nu îi lasă în grija unei persoane ca şi reprezentat legal”, a punctat Topoliceanu. AGERPRES