Societăţile comerciale din Poiana Braşov care nu au contracte de salubrizare riscă să rămână fără autorizaţie de funcţionare, a anunţat într-o conferinţă de presă purtătorul de cuvânt al primăriei, Sorin Toarcea.

Atenţionarea vine după ce, în urma unei monitorizări făcute în staţiune împreună cu operatorii de salubritate, au fost descoperite foarte multe deşeuri atât în lacul din mijlocul staţiunii, cât şi în pădurile din jurul acesteia, lucru considerat de neadmis în condiţiile în care Poiana Braşov este văzută ca una dintre cele mai căutate staţiuni.

”Am făcut o monitorizare împreună cu operatorii de la salubritate, ţinând cont de ceea ce s-a găsit în lacul din centrul staţiunii când a fost curăţat, în urmă cu mai bine de o lună. De la faianţă, gresie, saltele, vase de WC, până la diverse ambalaje, orice. Nu cred că merge cineva din Braşov să arunce astfel de obiecte în lacul din Poiana Braşov. De asemenea, în zona de pădure din jurul staţiunii puteţi vedea foarte multă mizerie, tot felul de depozitări. Am vrut să ştim ce se întâmplă în zonă şi am aflat că un număr de 23 de societăţi comerciale, din care nouă au o unitate de cazare, hotel sau pensiune, iar o societate deţine două pensiuni, ceea ce înseamnă 11 unităţi de cazare, nu deţin contracte de salubritate. Din cele 11, cinci au şi restaurante, iar alte patru au restaurante şi baruri, dar nici una nu deţine contract de salubritate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov.

Potrivit acestuia, alte şapte magazine de haine şi de alimentaţie publică nu au contract de salubrizare. De asemenea, un număr de 18 persoane fizice care comercializează produse de artizanat în staţiune nu deţin contract de salubrizare.

Toarcea a mai precizat că şi printre societăţile care au contracte cu operatorii de salubritate, 44 la un operator şi 28 la un altul, au fost constatate nereguli de-a lungul anului.

”Am constatat că anul acesta, un restaurant şi un hotel care au contracte de salubrizare nu au produs nici măcar un metru cub de gunoi. Avem situaţii în care un hotel cu 26 de camere produce mai puţin gunoi pe lună decât o persoană fizică, în medie o jumătate de metru cub pe lună, aceeaşi cantitate de gunoi fiind produsă de un chioşc de produse alimentare. Am luat ca şi referinţă Centrul Olimpic din Poiana Braşov, care are 51 de camere şi care a produs în medie 37,66 metri cubi de gunoi pe lună. Un alt hotel cu 185 de camere a produs în medie 54,76 metri cubi de gunoi pe lună, fără să luăm în calcul restaurantele şi faptul că aici se organizează foarte multe evenimente. O altă surpriză a fost la un hotel cu 212 camere, care a produs 121 metri cubi de gunoi pe lună, iar o altă societate comercială cu sute de unităţi de cazare, are un consum de 231 metri cubi de gunoi pe lună”, a explicat Sorin Toarcea.

Pentru rezolvarea situaţiei actuale, primarul George Scripcaru va avea o întâlnire cu reprezentanţii societăţilor din Poiana Braşov. ”Celor care nu au contracte de salubrizare li se anulează, dacă au, autorizaţia de funcţionare şi Poliţia Locală poate să solicite închiderea unităţii respective până la rezolvarea situaţiei, iar cei care nu raportează corect cantitatea de gunoi produsă, dacă nu-şi reglează situaţia, vom propune Consiliului Local să ia în calcul o cantitate minimă de deşeuri, fie pe sezon, fie în funcţie de numărul de camere pe care trebuie să o achite pentru a nu se mai ajunge la astfel de situaţii”, a mai afirmat Sorin Toarcea.

Monitorizarea s-a făcut doar pentru acest an, dar este posibil ca această situaţie să persiste de mai mult timp, a mai spus purtătorul de cuvânt. AGERPRES