Administratorul public al Braşovului, Miklos Gantz, a declarat că în municipiu vor fi amenajate peste 4000 de noi locuri de parcare, care se vor adăuga celor 55.000 existente.

În momentul de faţă, vă pot spune că, în urma inventarierii făcute timp de o lună, de către o comisie stabilită în acest sens, în municipiul Braşov există în prezent un număr de 55.561 locuri de parcare din care 35.324 sunt rezidenţiale şi care sunt ocupate, iar 10.361 de locuri de parcare rezidenţiale sunt libere. În aceste zone, cetăţenii care au dreptul să beneficieze de un loc de parcare cu un tarif favorizat nu au făcut o solicitare în acest sens„, a precizat sursa citată.

Administratorul public a explicat că, în perioada 18 septembrie-6 noiembrie 2017, se vor relua procedurile de atribuire şi licitaţie publică în toate zonele din municipiu, iar locurile de parcare care nu vor fi ocupate nici după această procedură vor deveni locuri de parcare publice cu plată, plătibile prin sistemul SMS pe care-l are implementat primăria.

„Din acest moment oricine poate folosi locul de parcare cu plată, cu condiţia respectării legii, adică să plătească. S-a constatat că în zona A a oraşului avem aproximativ 2800 de locuri de parcare excluzând parcările private şi parcarea supra şi subterană, dar avem şi propuneri pentru 1056 de locuri care azi nu sunt locuri de parcare, dar care pot fi marcate şi semnalizate în acest sens. Nu înţelegem că se vor face 1000 de locuri de parcare în Piaţa Sfatului, exclus aşa ceva, dar în imediata apropiere a acesteia, da. Concluzia este aceea că avem un inventar foarte clar, ştim exact cine şi ce drepturi are într-o parcare, în funcţie de zonă, categoria şi tipul de parcare şi o situaţie cu zonele în care vor fi amenajate noi parcări. În total, în municipiul reşedinţă vor mai fi amenajate un număr de 4132 de noi locuri de parcare”, a mai spus sursa citată.

Şi în Poiana Braşov vor fi amenajate noi locuri de parcare, astfel că numărul acestora va ajunge la 808 faţă de 746 în prezent. La acestea se adaugă alte 2200 de locuri de parcare private, ale hotelurilor şi pensiunilor din staţiune. „Este o situaţie acceptabilă, care suportă îmbunătăţiri”, a adăugat Miklos Gantz.

Tarifele pentru parcările rezidenţiale, în municipiul reşedinţă, sunt în funcţie de zonă, cuprinse între 156 şi 120 lei/an. Până la intrarea în vigoare a noului regulament, tarifele în parcările publice cu plată sunt în zona centrală 1,5 lei/oră, iar celelalte zone 1,3 lei/oră, excepţie făcând Parcarea Regina Maria (de lângă Spitalul Militar), unde taxa este de 1,5 lei/ora în intervalul orar 8.00-18.00 şi 1 leu/ora în intervalul 18.00-8.00. AGERPRES