Peste 200 de locuri de parcare au fost concesionate de Primăria Braşov, într-unul din cele mai mari cartiere ale municipiului, în cadrul celei de a doua acţiuni de acest gen, unii fiind dispuşi să plătească aproape dublu sau chiar mai mult pentru un asemenea loc.

La procedura de reatribuire au participat 194 de persoane şi s-au atribuit 208 locuri de parcare. Marea majoritate a cetăţenilor au oferit exact tariful stabilit de Consiliul Local, respectiv 132 de lei/an în anumite zone şi 144 de lei/an, în altele. Au fost şi două locuri de parcare, unul pe str. Baba Novac care s-a licitat cu suma de 350 de lei /an, iar pentru altul situat pe str.Zizinului suma a ajuns la 200 de lei /an. Au fost şi zone în care au existat mai multe locuri libere de parcare decât ofertanţi, astfel că au fost persoane care au avut mai mult de o maşină şi au putut închiria două locuri de parcare. Există chiar o persoană care a închiriat patru locuri de parcare pe str.Lunii. Anii trecuţi au fost braşoveni care au licitat un loc de parcare cu sume cuprinse între 1000 şi 1500 de lei dacă au dorit un loc anume în zona în care locuiesc„, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea.

Acesta a adăugat că în cartierul Astra sunt cele mai multe locuri de parcare şi cele mai multe solicitări. Luni, 25 septembrie va fi organizată o nouă procedură de atribuire într-o altă zonă din cartierul Astra (cea cuprinsă între Calea Bucureşti şi str.Carpaţilor, inclusiv zona Metrom).

Până la începutul lunii noiembrie, în fiecare zonă din municipiul Braşov, fiecare loc liber din cartiere va fi scos în procedură de atribuire, urmând ca, de anul viitor, locurile de parcare rămase libere să poată fi încadrate ca parcări publice cu plată.

Se preconizează ca zona centrală a oraşului şi cele adiacente să fie parcări publice cu plată, iar riveranii vor avea un abonament care le va permite să parcheze în zona respectivă, dar fără a avea loc de parcare dedicat, la un tarif de 156 de lei/an.

„În urma inventarului făcut de municipalitate în această vară, a reieşit că, din cele 43.500 de locuri de parcare amenajate în municipiul reşedinţă, doar 32.338 sunt ocupate, 11.161 fiind neocupate. Din cele peste 10.000 de locuri de parcare care se pot încadra în locuri de parcare publice cu plată urmează să fie scoase la licitaţie, într-o procedură de concesionare, urmând ca acel concesionar care va câştiga să urmărească plata pe oră sau pe zi a ocupării locurilor de parcare, cu excepţia celor care locuiesc în zona respectivă”, a punctat purtătorul de cuvânt al Primăriei.

Sorin Toarcea a precizat că se observă din acest an că tot mai mulţi braşoveni şi turişti au început să utilizeze parcarea modernă cu peste 400 de locuri aflată în centrul oraşului, în zona Spitalului Militar, inaugurată la începutul anului trecut. În Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Braşovului sunt prevăzute a se construi şi alte parcări în zona centrului istoric. Procedura de atribuire a unui loc de parcare a început în municipiul reşedinţă din anul 2009. AGERPRES