Primăria Braşov a lansat o hartă interactivă a ecoinsulelor unde se pot depune selectiv deşeurile

Braşovenii vor avea la dispoziţie o hartă interactivă pe care sunt semnalate locaţiile ecoinsulelor, unde pot să depună selectiv deşeurile, primarul George Scripcaru anunţând că acesta este un prim pas spre soluţionarea problemelor cu care municipalitatea se confruntă în ceea ce înseamnă colectarea selectivă.  Totodată, edilul s-a declarat “nemulţumit” de faptul că ambii operatori de salubritate cu care municipalitatea are contract şi care ar trebui să implementeze efectiv acest proces “nu au înţeles că trebuie să se adapteze” la ceea ce le-a fost solicitat.

“Sunt puţin nemulţumit de faptul că nu înţeleg că trebuie să maximizeze un anumit tip de activitate, că trebuie să se adapteze la ceea ce le-am solicitat. (…) Le-am solicitat de foarte mult timp să amplaseze, să amplaseze, pe un anumit areal, în tot oraşul, recipienţi pentru colectare selectivă, să prezinte un program coerent şi amplu de informare şi comunicare pentru colectarea selectivă la domiciliu sau pe zile sau pe săptămâni în anumite zone, pentru că una este să faci colectare selectivă la locuinţele individuale şi alta e la asociaţiile de proprietari. De asemenea, să facem o situaţie la zi, cu o inventariere, cu tot ce înseamnă clienţi, beneficiari persoane fizice şi juridice, în unităţile de învăţământ să avem un program coerent, cu logistică, echipamente amplasate, pentru gunoi în general, dar şi colectare selectivă, pentru că mai uşor copiii conştientizează şi educaţia este foarte importantă, să gândim campanii de informare comună”, a declarat, într-o conferinţă de presă, George Scripcaru.

Acesta a mai precizat că le-a solicitat operatorilor de salubritate să-şi personalizeze logistica, recipiente de colectare şi maşini, astfel încât braşovenii să poată să-i identifice şi să ia legătura cu ei şi nu “cu o firmă din Germania, al cărei nume este înscris pe maşina pe care au cumpărat-o de acolo”.

În ce priveşte taxarea pe principiul “plăteşti cât arunci”, primarul a afirmat că mai este de aşteptat, până după adoptarea noului regulament de salubrizare, care va prevedea condiţiile pe care operatorii de salubritate trebuie să le îndeplinească, ce trebuie să asigure autoritatea publică locală şi ce trebuie să respecte cetăţeanul. “Ca să aplici o sancţiune, trebuie să pui la punct mai întâi mecanismele”, a subliniat primarul braşovean.

Conform reprezentantului unuia dintre cei doi operatori de salubrizare, Emil Bărbat, în prezent procentul de deşeuri colectate selectiv în municipiul Braşov se ridică la 3% din totalul gunoiului procesat. AGERPRES