Primăria Braşov a finalizat caietul de sarcini în vederea achiziţionării a 52 de mijloace de transport ecologice, între care 20 de autobuze hibride, şi a 13 staţii de încărcare rapidă, achiziţia urmând să se realizeze în cadrul unui proiect cu finanţare de la Agenţia Fondului de Mediu, în valoare de peste 100 de milioane de lei, a informat biroul de presă al Primăriei.

Potrivit primarului Braşovului, George Scripcaru, întocmirea documentaţiei a reprezentat „un efort considerabil”, în special în ceea ce priveşte cerinţele şi criteriile de atribuire, în condiţiile în care „în România, nu există o experienţă foarte mare în achiziţia acestor tipuri de autobuze”, nefiind deocamdată cumpărat niciunul hibrid.

„Pe lângă această achiziţie, municipalitatea a mai depus un proiect pentru obţinerea unei finanţări nerambursabile de la UE, prin Programul Operaţional Regional, aflat în faza de evaluare, pentru achiziţia a 25 de troleibuze articulate de 18 metri şi 10 autobuze hibrid. La acestea se adaugă şi proiectele cu finanţare nerambursabilă de la UE, derulate în parteneriat cu MDRAP, pentru achiziţia a 26 de troleibuze articulate de de 18 m, a 12 autobuze electrice de 18 m şi a 8 autobuze electrice de 12 m. Dacă ţinem cont şi de celelalte investiţii în sistemul de transport, cum ar fi: benzi dedicate, Park$Ride, construire terminal Gară, cu siguranţă ne vom atinge obiectivul asumat, iar în 2023 Braşovul va dispune de cel mai performant şi ecologic sistem de transport în comun”, a afirmat edilul.

Proiectul, în cadrul căruia se vor achiziţiona 32 de autobuze electrice şi 20 de autobuze electric-hibride, este în valoare de 109,6 milioane de lei, din care contribuţia municipalităţii braşovene este de 27,5 milioane de lei.

Documentele aferente licitaţiei vor fi transmise Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice spre verificare şi, ulterior, anunţul de licitaţie va fi publicat pe SICAP, a menţionat sursa citată. AGERPRES