Primăria Brăila a lansat o aplicaţie de obţinere on-line a certificatului de urbanism

Primăria Brăila a lansat o aplicaţie de obţinere on-line a certificatului de urbanism, platformă care uşurează procedura de depunere a documentaţiei în acest caz şi oferă o transparenţă pentru toţi cei care doresc să consulte harta construcţiilor din municipiul Brăila, potrivit primarului municipiului, Marian Dragomir.

Aplicaţia a fost prezentată pe 23 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat alături de primar, arhitectul şef al municipiului, Corina Anghelescu, şi managerul general al firmei care a implementat acest program, Iulian Furnea.

“Noi ne-am dorit, în ultima perioadă, să modernizăm foarte mult site-ul municipiului Brăila pe partea de aplicaţii on-line, pentru a veni în ajutorul cetăţenilor, dar şi al societăţilor comerciale. Am început cu plata taxelor şi impozitelor on-line, am continuat cu programarea pentru obţinerea cărţilor de identitate, iar astăzi lansăm o aplicaţie privind obţinerea certificatului de urbanism on-line. Este o aplicaţie necesară societăţilor comerciale în special şi celor care au semnătură electronică, pentru a uşura toată procedura de depunere a documentaţie, dar şi pentru a avea o transparenţă suplimentară pentru toţi cei care consultă pagina Primăriei Brăila”, a declarat primarul Brăilei.

Arhitectul şef al municipiului, Corina Anghelescu, a făcut o scurtă prezentare a noului sistem informatic, care poate fi accesat direct de pe site-ul Primăriei Brăila, aplicaţia urmând să fie prezentată şi membrilor Organizaţiei Arhitecţilor din România – filiala Brăila.

Aplicaţia permite ca toate persoanele interesate să poată consulta platforma GIS, cererile şi certificatele de urbanism eliberate, indici tehnici în vederea construirii, nomenclatorul stradal, documentaţii de urbanism aflate în dezbatere publică sau aprobate, etc.

“Aplicaţia oferă o mai mare eficienţă angajaţilor primăriei, care pot, într-un timp foarte mic, să aibă acces la informaţii despre anumite terenuri, PUZ-uri, PUD-uri, fără să mai fie nevoie să consulte un teanc foarte mare de documente sau să caute în arhive, totul este on-line. Toţi cetăţenii din municipiul Brăila au acces la un anumit număr de informaţii publice, putând să verifice inclusiv dacă la o adresă este depus un certificat de urbanism. Este vorba despre o transparenţă dusă, în cazul de faţă, la maxim. Suntem la un clik distanţă de orice informaţie de acest gen”, a completat primarul Dragomir.

Pentru implementarea acestui program Primăria Brăila a plătit aproximativ 30.000 euro, achiziţia fiind făcută în urma unei licitaţii electronice.

Primăria Brăila este a doua din ţară, după cea din municipiul Galaţi, care a implementat o astfel de aplicaţie de obţinere on-line a certificatului de urbanism. La nivelul municipiului Brăila, în 2018, au fost emise 2.272 certificate de urbanism pentru construire, desfiinţare, operaţiuni notariale, scoatere din circuitul agricol, valoarea totală a investiţiilor fiind de peste 196 milioane lei, cu 10,2% mai mare decât în 2017. AGERPRES