Primaria municipiului Brad va sesiza Parchetul de pe langa Tribunalul Hunedoara in legatura cu procedura de vanzare a Muzeului Aurului din localitate, apreciind ca autoritatile trebuie sa se pronunte in ceea ce priveste legalitatea tranzactiei prin care imobilul a fost cumparat, printr-o firma de lichidatori, de organizatia neguvernamentala Centrul Ortodox Filocalia Bucuresti.

In paralel, autoritatile locale au declansat, luni, o campanie de strangere de semnaturi de la populatie prin care comunitatea locala din Brad si asezarile invecinate este chemata sa sustina demersurile Primariei de a prelua, in administrare de la statul roman, cladirea Muzeului Aurului si colectia formata din piese de aur nativ si minerale.

“Am elaborat un memoriu pe care il vom trimite Presedintiei Romaniei, Guvernului si ministerelor Economiei si Culturii si Cultelor. La acest memoriu vom atasa si listele de semnaturi stranse de la populatie. Primaria Brad doreste sa preia, in administrare, Muzeul Aurului si colectiile sale, in acest sens fiind emisa o Hotarare de Consiliu Local inca din luna februarie a anului trecut”, a declarat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu.

Potrivit acestuia, cladirea Muzeului Aurului nu putea fi vanduta de firma desemnata sa se ocupe de valorificarea activelor societatii Brad Min, aflata in faliment, deoarece imobilul apartine Companiei Minvest Deva. In plus, imobilul se afla sub sechestru asigurator cu notificare din partea Primariei Brad, iar in Cartea Funciara exista interdictia de instrainare. “Cred ca aici este vorba de o balbaiala a firmei de lichidatori care a vandut un bun care nu era al ei”, a apreciat primarul din Brad.

El a mai aratat ca Muzeului Aurului a intrat intr-un program de reabilitare prin programul de inchidere si ecologizare a minelor, autorizatia de construire fiind eliberata catre Ministerul Economiei, in anul 2007, si nu filialei Brad Min, aflata in lichidare. Lucrarile sunt finalizate in proportie de peste 90 la suta, investitiile efectuate in reabilitarea interioara si exterioara a cladirii fiind evaluate la 5 milioane de lei. “Este un non-sens ca o cladire in care s-au facut investitii de 50 de miliarde de lei vechi sa fie vanduta cu doar un miliard de lei vechi”, a fost de parere edilul local.

El a adaugat ca autoritatile locale au inceput sa lucreze la un proiect turistic de includere a Muzeului Aurului ca punct de plecare in traseul “Drumul Aurului”, care ar urma sa includa mai multe obiective legate de istoria exploatarii aurului in zona Brad, in urma cu peste 2.000 de ani. “Dorim sa introducem Muzeul Aurului intr-un circuit turistic care sa rescrie povestea aurului din Muntii Apuseni, relansand zona din punct de vedere turistic”, a conchis primarul municipiului Brad.

Cladirea Muzeului Aurului din Brad, unic in Europa prin exponatele de aur nativ, a fost vanduta, in luna septembrie, de o firma de lichidare a activelor, fara ca proprietarul imobilului, Compania Minvest Deva, sa cunoasca acest lucru. Directorul Companiei Minvest Deva, Daniel Andronache, a declarat ca lichidatorul a vandut Muzeul Aurului in contul datoriilor pe care le are sucursala Brad Min catre diversi creditori, firma din Brad fiind in faliment din anul 2007. Andronache a precizat ca societatea Brad Min are personalitate juridica si ca imobilul ce gazduieste Muzeul Aurului nu este inscris pe lista mijloacelor fixe care ar fi putut fi vandute de la societatea mentionata.

Compania Minvest a depus o plangere la Inspectoratul de Politie al Judetului Hunedoara pentru investigarea procedurii de vanzare prin licitatie a cladirii Muzeului Aurului din Brad, afirmand ca Minvest se va judeca cu firma lichidatoare pentru indreptarea erorii aparute. Muzeul Aurului din Brad este unic in Romania si printre putinele din Europa care se poate lauda cu o colectie de 1.300 de esantioane de aur nativ, descoperite in mina de aur de la Gurabarza-Brad. In patrimoniul muzeului se mai afla peste 1.000 de esantioane de minerale si cristale adunate din toata lumea. In prezent, esantioanele din aur nativ au fost depozitate in seifurile Trezoreriei Statului, pana la finalizarea lucrarilor de reabilitare ale cladirii Muzeului Aurului. Celelalte esantioane se afla sub paza in fosta cladire administrativa a societatii Brad Min. AGERPRES