Primăria municipiului Botoşani a înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia, a anunţat primarul Cosmin Andrei.

Potrivit acestuia, măsura a fost adoptată după ce alte organizaţii sau instituţii au încercat să deţină numele celui mai important premiu de poezie acordat în România.

„Tot timpul Primăria Botoşani a finanţat acest premiu şi am vrut astfel să păstrăm o valoare şi pentru viitor. Nu este un premiu înregistrat pe o persoană fizică, ci pe o instituţie care nu va muri niciodată, la fel ca spiritul marelui poet. Au fost încercări de înregistrare a acestui premiu, dar cei care au intenţionat acest lucru nu au reuşit, iar autoritatea statului ne-a permis să îl înregistrăm noi, pe Primăria Botoşani”, a declarat Cosmin Andrei.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia a fost înfiinţat în 1991, prin Decizia nr. 100 / 1 martie a Consiliului Local Botoşani. Acesta se acordă unui poet român contemporan pentru întreaga operă poetică.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opera Omnia constă în acordarea unei coroniţe de lauri şi a unei diplome unicat, însoţite de o sumă de bani. Municipalitatea din Botoşani finanţează editarea unei antologii din întreaga operă poetică a fiecărui poet laureat, iar Consiliul Local îi acordă titlul de cetăţean de onoare. AGERPRES