paza.jpgPrimăria Bistriţa va prelua, începând cu anul şcolar viitor, cheltuielile legate de paza unităţilor de învăţământ din municipiu, care până acum au fost suportate de către părinţii copiilor, a anunţat miercuri primarul Ovidiu Creţu, în cadrul unei şedinţe organizate la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Decizia vine ca urmare a solicitărilor venite din partea mai multor asociaţii de părinţi, care au iniţiat un proiect de hotărâre în Consiliul local Bistriţa, aflat în prezent în dezbatere publică. „Doamna inspector şcolar general a venit cu o propunere pe care eu o îmbrăţişez, ca din 15 septembrie, deci din anul şcolar următor, să preluăm nu contracte, ci finanţarea paznicilor sau a firmelor respective care sunt contractate, şi, în paralel, să mergem cu procedurile, să rezolvăm problema care, probabil, îşi va găsi rezolvare în bugetul anului viitor. Deci să plătim noi, din 15 septembrie, gardienii care sunt angajaţi la ora actuală (…), facem rectificarea de buget în vară, pe baza solicitării consiliului de administraţie din fiecare şcoală, la nivelul actual al pazei (…). Bănuiesc că până la sfârşitul anului vom reuşi să finalizăm procedurile pe baza legislaţiei şi, începând din anul calendaristic viitor, să trecem pe formula nouă”, a spus primarul.
Până acum, angajaţii firmelor de pază care se ocupau de siguranţa copiilor pe durata orelor de curs erau plătiţi de către asociaţiile de părinţi.

Costurile legate de siguranţa elevilor se ridicau la 40 lei de copil, pentru un an şcolar, în condiţiile în care în municipiul Bistriţa studiază peste 15.000 de elevi şi preşcolari.

Începând de anul viitor, contractele pentru pază încheiate de către şcoli vor fi plătite din bugetul local, astfel putând beneficia de acest serviciu şi unităţile de învăţământ unde părinţii nu au mai fost de acord să plătească gardieni.

La şedinţa de miercuri de la Inspectoratul Şcolar au participat prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, inspectorul şcolar general, Camelia Tabără, şefi ai inspectoratelor de poliţie, de jandarmi şi pentru situaţii de urgenţă, şeful Poliţiei Locale Bistriţa, directorii de şcoli din municipiu şi reprezentanţi ai asociaţiilor de părinţi şi ai consiliilor elevilor.AGERPRES