Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce a fost obligată să acţioneze în instanţă beneficiarii ajutoarelor de minimis acordate pentru anul 2013, prin care au fost scutiţi de la plata penalităţilor aferente taxelor, impozitelor, chiriilor şi redevenţelor neplătite la timp.
Motivul este un control al Curţii de Conturi din luna mai a anului trecut, în urma căruia s-a stabilit că ajutoarele de minimis ar fi fost acordate ilegal, fiind calculat un prejudiciu în valoare de 680.000 lei.
„Am reţinut, ca fapt, că o hotărâre necontestată, neatacată, în vigoare, mi se spune că este ilegală, pentru că aşa interpretăm noi (Curtea de Conturi – n.r.). Vă daţi seama ce plăcere am avut să îi solicit unei persoane care lucrează ca femeie de serviciu, câştigă, nu ştiu, 600 lei, şi care a luat un CAR ca să-şi plătească datoriile pe care le-a avut, ştiind că scapă de penalităţi, şi, după ce le-a plătit, vin şi spun: acum dă-mi şi penalităţile. Am fost foarte popular”, a spus primarul.
Potrivit proiectului de hotărâre votat de Consiliu Local Bistriţa în decembrie 2013, la data de 1 noiembrie a acelui an, persoanele juridice înregistrau debite restante în sumă de 4.451.432 lei, la care se adaugă majorările şi penalităţile de întârziere în sumă de 2.740.520 lei, în cazul impozitelor şi taxelor locale, şi respectiv debite restante în sumă de 469.298 lei şi penalităţi de întârziere în sumă de 467.531 lei în cazul redevenţelor şi chiriilor. La persoanele fizice, impozitele şi taxele locale restante se ridicau la 4.588.849 lei, la care se adaugă majorările de întârziere în sumă de 2.648.525 lei, iar chiriile şi redevenţele neplătite la timp ajunseseră la 573.907 lei, cu penalităţi aferente în sumă de 434.907 lei.
Pentru a putea beneficia de ajutorul de minimis, constând în scutirea de la plata penalităţilor, restanţierii trebuiau să achite până la data de 31 martie 2014 întreaga sumă datorată bugetului local. AGERPRES