cretu_ovidiu_.jpgPrimarul municipiului Bistrita, Ovidiu Cretu, a declarat ca Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor Romaniafilm tergiverseaza procedura de predare a cinematografelor si de intrare a acestora in subordinea administratiilor locale.

„Deocamdata, nu am primit vechile cinematografe. Regia de Distributie a Filmelor inca refuza sa semneze protocolul. Ea ar fi trebuit sa intocmeasca protocolul de predare, dar, pana la ora aceasta, nu am reusit sa le luam. Din ceea ce vad eu, trag de timp”, a spus Cretu.

Consiliul Local Bistrita si-a dat inca de la sfarsitul lunii iulie a anului trecut acordul privind preluarea celor trei cinematografe din municipiu, dintre care doar unul mai este functional, dar pana acum nimic nu s-a intamplat, motiv pentru care nu se pot aloca fonduri pentru reabilitarea imobilelor.

Cea mai grava situatie se inregistreaza in cazul fostului cinematograf „Bulevard”, unde cladirea sta sa se prabuseasca din cauza vechimii si uzurii. „Cinematograful Bulevard ar prezenta cel mai mare interes pentru noi, pentru ca poate sa fie dezvoltata o sala cu o scena foarte mare, pe care sa se poata desfasura si spectacole de balet sau opera. Cladirea nu este utilizabila la ora actuala, s-a intrerupt orice activitate, pentru ca nu mai are aviz de functionare. Este sprijinita din interior, ancorata, ca sa nu se darame, deci acea cladire probabil va trebui daramata si construita alta, ceea ce inseamna sume foarte mari”, a precizat primarul Bistritei.

Cinematograful „Bulevard” a functionat ca sala de spectacole si de cinematograf inca din perioada interbelica. Primaria municipiului Bistrita doreste sa refunctionalizeze acest spatiu, prin organizarea unui centru cultural al nationalitatilor, pentru pastrarea specificului cultural bistritean si sustinerea turismului urban. Spatiul vechiului cinematograf al „Tineretului” este o constructie din secolul al XIX-lea, cu elemente stilistice specifice ecletismului. Acest imobil este revendicat, in baza Legii nr. 10/2001, iar notificarea depusa la Primaria Bistrita a fost redirectionata catre Centrul National al Cinematografelor, pentru solutionare.

Cinematograful „Dacia”, singurul care mai functioneaza in acest moment, este un complex cinematografic alcatuit din trei sali. Avand in vedere ca la Bistrita era o traditie prezentarea unor spectacole de teatru de amatori, alaturi de care erau invitate trupe de profesionisti, municipalitatea doreste sa sprijine reinvierea acesteia, prin implicarea tinerilor bistriteni intr-un centru de tineret. Astfel, acest spatiu ar putea fi amenajat ca sala de teatru sau pentru alte activitati ale tinerilor, complementare proiectiilor cinematografice. In judetul Bistrita-Nasaud, doar cinematograful „Dacia” din municipiul resedinta de judet mai este functional, dar incasarile realizate de acesta sunt foarte mici, in comparatie cu cheltuielile de intretinere.