chereches_catalin1.jpgPrimarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că până cel târziu la sfârşitul anului se va înfiinţa o societatea de servicii publice menită să presteze servicii de salubritate, întreţinere spaţii verzi şi alte servicii tehnice specifice administraţiei locale.
Edilul a afirmat că în urma externalizării serviciilor de salubritate, administraţia locală a pierdut zeci de milioane de euro în ultimii 20 de ani, iar unele firme private s-au îmbogăţit excesiv în urma prestării acestor servicii, unele de slabă calitate.

„Propunerea susţinută de mine în CL de a înfiinţa un serviciu public, o companie de servicii publice aptă să presteze o gamă largă de servicii de salubrizare s-ar putea materializa în următoarea etapă de timp (…) Am constatat că internalizarea acestor servicii zilnice ar putea aduce un mare câştig administraţiei locale, eliminăm costurile cu diferite firme, unele cu tarife exagerate, şi creăm un profit pentru noi, profit pe care putem să-l gestionăm eficient în altă direcţie. Plătim lunar peste 800.000 lei unei firme de salubrizare, când foarte bine acest serviciu ar putea fi efectuat de o societate locală. Externalizarea serviciilor de salubrizare a început în anul 1995, iar de atunci şi până acum am putut să constat pe baza unor analize interne că primăria a contribuit la capitalizarea unor firme private dezvoltate tocmai prestând asemenea servicii. Încă nici acum, după atâţi ani, nu e foarte clar de ce primarii au externalizat aceste servicii benefice”, a spus Cătălin Cherecheş.

Edilul a susţinut că noua societate ar putea crea peste 1.000 de locuri de muncă şi, pe lângă obişnuitele lucrări de salubrizare, pe timpul iernii va asigura şi deszăpezirea oraşului.

„Estimăm că societatea de salubrizare va avea peste 1.000 de angajaţi, iar pe durata sezonului rece o parte dintre angajaţi vor lucra la deszăpezirea oraşului. Astfel, aducem o pâine pe masă la încă 1.000 de familii (…). Am realizat că investiţiile se pot realiza uşor cu maşini şi utilaje luate în leasing, nimeni nu plăteşte sume uriaşe pe asemenea utilaje, iar majoritatea firmelor private care au în portofoliu asemenea activităţi au închiriat utilaje. E o treabă foarte simplă, deloc complicată şi consider că putem face asemenea operaţiuni în cadrul unei societăţi care să fie urmărită de primărie, să aducă venituri la nivel local şi aşa putem dezvolta alte activităţi”, a mai spus Cherecheş. AGERPRES