matei_dumitru.jpgAdministraţia municipiului Baia Mare intenţionează să pună la dispoziţia investitorilor locali sau străini o suprafaţă de aproximativ 10 hectare de teren din vecinătatea oraşului pentru a dezvolta un business parc.

Viceprimarul municipiului Baia Mare, Dumitru Matei, a declarat, joi, că ulterior lansării ofertei venite din partea instituţiei un grup de firme locale au contactat primăria pentru a se interesa de această oportunitate.

„În urma discuţiilor purtate cu oamenii de afaceri am concluzionat că până în primăvara anului 2013 pe noua platformă economică vor fi deschise trei fabrici specializate care urmează să producă subansamble şi componente pentru industria auto, electrice şi textile. Preconizăm că vom avea cel puţin 1.200 de locuri de muncă. O primă investiţie în domeniul textile-confecţii va începe să producă încă din toamna acestui an, urmând ca alte două domenii să intre în producţie anul următor”, a spus Dumitru Matei.

Edilul municipiului Baia Mare a admis că economia locală s-a contractat puternic în urmă cu patru ani de zile, odată cu intrarea ţării în criză, iar Registrul Comerţului a înregistrat închiderea a peste 1.500 de firme, inclusiv firme productive, dar şi un număr apreciabil de întreprinderi mici şi mijlocii.

Viceprimarul Dumitru Matei a spus că economia oraşului se află într-un regres accentuat, domenii economice sau industriale dispărând pur şi simplu de pe piaţa locală sau mutându-se în alte localităţi din ţară care au oferit anumite facilităţi firmelor. „Oraşul are nevoie de alte investiţii. Trebuie ca în următoarea perioadă să pornim toate investiţiile publice din fonduri guvernamentale, cât şi cele din resursele primăriei. Economic, oraşul a căzut enorm, trebuie să repornim motoarele”, a spus Dumitru Matei. Valorea investiţiilor ce urmează a fi derulat de cele trei firme a fost estimată la 10 milioane de euro.

În municipiul Baia Mare, singura companie care produce subansamble pentru industria auto, „Ramira”, a semnat recent un contract în valoare de 2,8 milioane de euro cu producătorul de automobile japonez Nisan, urmând să livreze componente şi subansamble specifice. În anul 2011, „Ramira” a livrat componente şi subansamble pentru industria auto din România şi străinătate în valoare de 9 milioane euro. AGERPRES