Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a declarat că persoanele ale căror bunuri au fost distruse de furtună vor primi despăgubiri din partea primăriei, urmând ca instituţia să recupereze aceste sume de bani la realocarea preconizată de Guvern pentru asemenea situaţii critice.

Cetăţenii vor fi sfătuiţi şi îndrumaţi începând de azi să depună documentele necesare pentru bunurile distruse pentru a putea beneficia de ajutorul primăriei. Celor care vor avea nevoie de lemn pentru construcţie le vom pune cu titlu gratuit din fondul Ocolului Silvic Baia Mare. (…) Conform prevederilor legale, în asemenea cazuri despăgubirile pot oscila între 4.000 de lei şi 40.000 de lei, acesta fiind cuantumul maxim„, a precizat Cherecheş.

El a spus că a fost deschis un birou special pentru cetăţenii ale căror bunuri au fost distruse de furtună şi intenţionează să depună documentele necesare spre a fi despăgubiţi. Potrivit primarului, la o primă evaluare, furtuna de duminică a distrus peste 100 de autoturisme care au fost parcate în vecinătatea blocurilor de locuinţe sau a altor clădiri.

Cherecheş a susţinut, de asemenea, că 70% dintre acoperişurile blocurilor de locuinţe din oraş au fost realizate ilegal. „Peste 70% din acoperişurile blocurilor de locuinţe din municipiul Baia Mare ridicate din anii ’90 încoace sunt ilegale. Cei care le-au ridicat, proprietarii de bloc, asociaţiile de locatari n-au urmat demersurile legale iar o mare parte din aceste acoperişuri, unele inestetice, nu îndeplinesc condiţiile minime de siguranţă, lucru constatat în mai multe ocazii. Primăria va demara o nouă operaţiune de verificare a blocurilor mansardate, deşi o asemenea acţiunea a mai avut loc în 2012, pentru a intra în legalitate, dar şi pentru a evita situaţiile neplăcute cum a fost în după-amiaza zilei de ieri, când o furtună puternică a distrus zeci de acoperişuri de bloc”, a spus Cătălin Cherecheş. AGERPRES