Municipiul Bacău va depune 9 cereri de finanţare în valoare totală de peste 48 milioane euro pentru proiecte de mobilitate urbană, în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, potrivit unui comunicat remis de biroul de presă al instituţiei.
În acest context, reducerea emisiilor de carbon prin dezvoltarea de proiecte sustenabile de mobilitate urbană constituie o prioritate pentru actuala administraţie locală, fiind prioritizate şi elaborate cele 9 proiecte, mai menţionează sursa citată.
Municipalitatea urmăreşte, prin aceste proiecte, dezvoltarea mobilităţii urbane prin schimbarea accentului de la o mobilitate bazată pe utilizarea autoturismelor la o mobilitate bazată pe utilizarea bicicletei ca mijloc de deplasare. De asemenea se urmăreşte utilizarea transportului public de înaltă calitate şi reducerea utilizării autoturismelor în paralel cu utilizarea unor categorii de autoturisme nepoluante.
Unul dintre proiecte se referă la un sistem de management al traficului pentru prioritizarea coridoarelor de transport public local şi a deplasărilor cu bicicleta. Al doilea proiect este de modernizare a staţiilor de transport public în timp ce alt proiect este „Traseul pentru deplasări nemotorizate Sud – Centru – Aeroport”.
Va fi depus un proiect şi pentru „Coridorul pentru deplasări nemotorizate Centru – Gara Bacău – Cartier CFR – Sala Polivalentă – CAEX/ Parc Industrial (CFR)” iar un altul pentru „Coridor pentru deplasări nemotorizate Parcul Cancicov – Stadion – Bazin de Înot – Universitatea Vasile Alecsandri (Traseul tineretului şi sportului)”.
Va fi amenajat şi un „Traseu pentru biciclete – semicircular – Mioriţei” şi „Reamenajarea străzii Prieteniei din cartierul Mioriţa pe modelul zonă rezidenţială”.
Alte trasee sunt „Coridorul pentru deplasări nemotorizate: Centru – Şerbăneşti” şi „Coridorul pentru deplasări nemotorizate pentru agrement: Centru – Insula de Agrement – Letea Veche”.
Pentru toate cele 9 obiective de investiţii, Consiliul Local Bacău a aprobat, în şedinţa din 15 martie, documentaţiile tehnico-economice şi a indicatorilor tehnico-economici, inclusiv anexele privind descrierea investiţiilor propuse a fi realizate.
Următoarea etapă o constituie depunerea cererilor de finanţare pe Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4, până pe 23 martie. AGERPRES