Familiile din municipiul Arad racordate la sistemul centralizat de furnizare a căldurii ar urma să plătească un preţ majorat cu 40% pentru gigacalorie, conform unei propuneri a Primăriei ce va fi supusă votului consilierilor locali în viitoarea şedinţă.

Primarul oraşului Arad, Călin Bibarţ, a anunţat că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a avizat preţul pentru producere, transport şi distribuţie a energiei termice în municipiu. Astfel, începând cu 1 decembrie, preţul gigacaloriei este de 1.156,06 lei (TVA inclus), cea mai mare parte din acest preţ urmând să fie subvenţionată.

„Majorarea de zece ori a preţului la gaze naturale a provocat o creştere a preţului gigacaloriei cu aproape 140%. Pentru a nu face o presiune foarte mare pe bugetele familiilor, mai ales în această perioadă, propunem o creştere a subvenţiei. Venim cu acest proiect în faţa consilierilor la următoarea şedinţă în încercarea de a menţine un echilibru între o creştere exagerată generată de preţul la gaz şi o creştere decentă, în condiţiile în care sunt foarte mulţi arădeni care nu sunt racordaţi la sistemul centralizat şi nu primesc niciun fel de subvenţie de la bugetul local”, a spus primarul.

Preţul ce ar urma să fie plătit efectiv de populaţie ar fi mai mare cu 40%, adică familiile racordate la sistemul centralizat de furnizare a căldurii în locuinţe ar plăti 398 lei pe gigacalorie, faţă de 280 lei în noiembrie. Noul preţ s-ar aplica din decembrie, astfel că primele plăţi majorate ar fi resimţite după 15 ianuarie.

„În aceste luni de toamnă am avut un ajutor guvernamental de peste 16 milioane de lei, iar din bugetul local am alocat peste 34 milioane de lei. Sperăm ca pentru lunile ianuarie, februarie şi martie să avem în continuare sprijin guvernamental pentru a trece cu bine iarna. Astăzi, chiar dacă nu este atât de frig, se plăteşte zilnic doar pentru gaz jumătate de milion de lei, cu plata în avans. Sperăm ca de anul viitor să avem o politică guvernamentală coerentă, naţională, cu tot ceea ce înseamnă cote de gaz, contracte cu firmele statului, egale pentru toate municipalităţile din România”, a mai spus Călin Bibarţ.

Viceprimarul Ilie Cheşa a declarat că „eficientizarea sistemului de încălzire centralizat rămâne prioritatea zero a municipalităţii arădene”.

„Este clar că găsirea unei soluţii tehnice de eficientizare a sistemului de încălzire centralizat din municipiu nu mai suportă nicio amânare. Sunt sume de bani importante pe care le alocăm periodic din bugetul local pentru acoperirea pierderilor. Nu trebuie să ignorăm nici efortul financiar venit din partea cetăţenilor. Avem în discuţie mai multe variante de lucru pe care le vom prezenta în momentul în care se vor cristaliza”, a spus Cheşa. AGERPRES