Primăria Arad nu a avut nicio ofertă la două licitaţii organizate în ultimii doi ani pentru modernizarea a 20 de tramvaie vechi, astfel că a decis să renunţe la această variantă, iar din banii de care dispune va cumpăra trei tramvaie noi.

Municipalitatea arădeană avea în vedere să modernizeze 20 de tramvaie GT6 şi GT8, printr-un proiect cu finanţare europeană, însă nici la prima licitaţie, din ianuarie 2020, nici la cea de-a doua, din iunie 2020, nu au existat companii interesate.

„De comun acord cu Agenţia de Dezvoltare Regională Vest, pentru că vorbim despre bani europeni, am decis să achiziţionăm tramvaie noi. Am supus votului consilierilor această propunere care este cât se poate de binevenită. Ne propunem să avem doar tramvaie noi şi treptat să înlocuim toată flota Companiei de Transport Public Arad şi astfel să ne bucurăm de un transport civilizat”, a declarat marţi, primarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Administraţia locală va cumpăra trei tramvaie de capacitate medie, fiecare urmând să coste aproximativ 1,7 milioane de euro.

Modernizarea celor 20 de tramvaie vechi era inclusă într-un proiect cu o valoare totală de 46 de milioane de euro, aflat în derulare şi care are ca principal scop finanţarea achiziţiei a 28 de tramvaie noi în următorii ani. Primele patru tramvaie tip Imperio, fabricate la Arad, au fost deja livrate în ultimele luni şi se află în circulaţie.

Contractul pentru achiziţia celor 28 de tramvaie şi modernizarea a 20 de garnituri vechi a fost semnat în luna mai 2019, finanţarea fiind asigurată prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Primele garnituri Imperio produse la Arad au fost cumpărate în urmă cu opt ani, iar reprezentanţii municipalităţii arădene afirmă că în tot acest timp s-a constatat că au un consum de electricitate chiar mai mic decât cel indicat de către producător, care susţine că sunt printre cele mai economice tramvaie din lume.

Compania de Transport Public Arad are cea mai lungă reţea de linii de tramvai din România, după Bucureşti, operând şi o linie care leagă, pe o distanţă de circa 25 de kilometri, municipiul Arad de localitatea de interes turistic Ghioroc, trecând prin mai multe localităţi. În prezent, compania utilizează 116 tramvaie, cele mai multe fiind cumpărate din Germania la mâna a doua, începând cu anul 1995. Doar zece tramvaie sunt noi, şase (Imperio) fiind cumpărate în anul 2014 şi patru în ultimele luni. Vârsta medie a parcului este de 47,92 ani. AGERPRES