primaria_arad.jpgConsiliul Local Municipal Arad a încheiat miercuri un contract privind luarea unui credit de 20 milioane de euro, semnatarii documentului fiind directorul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru România, Matteo Patrone şi primarul oraşului, Gheorghe Falcă. Împrumutul este destinat finanţării proiectului „Regenerare urbană a spaţiilor dintre blocuri din cartierele Alfa, Faleza Mureş, Confecţii, Micălaca, Vlaicu şi Centru, inclusiv zona protejată a municipiului Arad”, care va începe anul viitor, termenul de execuţie fiind de trei ani. Valoarea totală a proiectului este estimată la 50 milioane de euro.

Valoarea totală a investiţiilor prevăzute a se realiza în cadrul programului de modernizare a cartierelor arădene este estimată la circa 50 milioane de euro, din care 20 milioane euro obţinuţi dintr-un împrumut de la BERD. Proiectul privind regenerarea urbană este al treilea mare proiect din municipiul Arad şi ca dimensiune şi ca importanţă. El se adresează cartierelor de blocuri, unde avem peste 60.000 de locuitori. Prin acest proiect, ne propunem să fluidizăm traficul auto dintre blocuri, să realizăm un număr importat de parcări, pe o suprafaţă de peste 230.000 de metri pătraţi, să realizăm peste 40 de kilometri de trotuare. De asemenea să refacem şi să reamenajăm circa 7 hectare de spaţii verzi, iar pe o suprafaţă de 14.000 de metri pătraţi vom realiza locuri de joacă pentru copii, cu regim închis”, a declarat Gheorghe Falcă.

Potrivit acestuia, proiectul tehnic va fi finalizat în septembrie 2016. „Proiectul începe cu o finanţare locală şi a BERD. Sper că proiectul tehnic se va finaliza în luna septembrie a acestui an şi sperăm ca în primăvara-vara anului viitor să avem constructor, să putem începe această lucrare importantă. În cadrul acestui proiect, pentru prima dată în istoria Aradului, vom avea 9 parcări supraterane, astfel încât confortul cetăţenilor din zonele de locuit să fie unul bun. Constructorul va prezenta timpul de execuţie, noi estimăm să avem maximum trei ani”, a menţionat primarul municipiului Arad.

El a spus că pe lângă respectivul împrumut, BERD a oferit 300.000 de euro ca sprijin pentru realizarea proiectului tehnic. În ceea ce priveşte rambursarea creditului, aceasta se va face, potrivit înţelegerii cu BERD, în 18 rate semestriale, termenul final fiind 18 iunie 2028. AGERPRES