aninoasa.jpgPrimăria Aninoasa, din Valea Jiului, riscă să fie executată silit pentru datorii de 5,5 milioane de lei, suma fiind cu numai 100.000 de lei mai mică decât întreg bugetul local al oraşului pe acest an, situaţie în care primarul aşezării a solicitat sprijinul premierului Victor Ponta în rezolvarea stării de criză.

„Situaţia este foarte critică. (…) Am făcut adrese la primul ministru şi la Consiliul Judeţean Hunedoara. Să sperăm că se poate face o programare la Guvern, pentru o întâlnire cu domnul prim-ministru. De la Bucureşti ar fi ultima soluţie, altfel nu văd o ieşire din această situaţie”, a declarat luni primarul oraşului Aninoasa, Nicolae Dunca.

Edilul şef a explicat că în luna decembrie 2012 a întocmit un proiect de hotărâre de guvern pentru acordarea unui ajutor de urgenţă de trei milioane de lei, din fondul de rezervă al primului ministru, în vederea deblocării situaţiei. El şi-a exprimat speranţa că în acest fel problemele financiare ale Primăriei Aninoasa îşi vor găsi o rezolvare.

În ceea ce priveşte soluţia unui împrumut din Trezorerie, cu dobândă mai mică decât la bănci, primarul a apreciat că aceasta nu este una fezabilă, deoarece banii care ar putea fi luaţi sunt de patru ori mai puţini faţă de necesarul minim pentru a reduce 85% din arierate. „Nu putem lua un împrumut din Trezorerie pentru că depăşim gradul de îndatorare de 70%. Putem lua doar 80.000 de lei, iar noi am avea nevoie de circa 4,2 milioane de lei pentru a scăpa de 85% din arierate. Pentru a putea acoperi arieratele integral am avea nevoie de circa 5,5 milioane de lei”, a spus primarul Nicolae Dunca.

Potrivit acestuia, cele mai mari datorii sunt la o bancă comercială de la care fosta administraţie a contractat un credit de trei milioane de lei, în anul 2007, ratele nu au fost achitate la timp, iar în prezent valoarea sumei ce trebuie restituită băncii se ridică la patru milioane de lei. „Banca ar fi înţelegătoare dacă am putea să plătim măcar 1-1,5 milioane de lei, dobânzile, şi apoi să facem un grafic de eşalonare şi să achităm lunar o rată, ca orice cetăţean care are datorii”, a afirmat primarul oraşului Aninoasa.

Pe de altă parte, prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, a apreciat luni că autorităţile locale trebuie să-şi îndrepte atenţia spre un împrumut din Trezorerie, prin care să reducă nivelul arieratelor şi implicit al valorii ratelor ce trebuie plătite către bancă. „Este o situaţie critică. Vechiul primar şi vechiul consiliu local au luat un împrumut. Astăzi (primăria şi consiliul local – n.r.) pot lua un împrumut de Trezorerie şi să-şi achite parţial din datoria pe care o au, iar apoi să vadă ce soluţii se găsesc. Nu se pot credita, la infinit, administraţiile locale care angajează nişte cheltuieli peste posibilităţile bugetului şi apoi să vină cineva să le achite”, a spus prefectul judeţului Hunedoara.

Oraşul Aninoasa numără circa 5.000 de locuitori. Din totalul bugetului local estimat la 5,6 milioane de lei, veniturile proprii însumează 2,5 milioane de lei. AGERPRES