Primarul oraşului Sărmaşu, Valer Botezan, a anunţat că în urma unei investiţii de peste 3,6 milioane de lei din fonduri europene, Şcoala Generală numărul 2 din localitate va deveni, din acest an, cea mai modernă unitate de învăţământ din judeţul Mureş şi va fi independentă din punct de vedere energetic.

„Suntem în faza de finalizare a unui proiect pe fonduri europene de modernizare şi eficientizare energetică la Şcoala Generală nr. 2 Sărmaşu. Este un sistem de încălzire inovativ, din acest motiv a fost aprobat la finanţare. Proiectul vizează o şcoală cu şapte săli de clasă în care învaţă cu circa 210 copii. A fost modernizată printr-un sistem de asigurare a încălzirii prin pompe de căldură apă-sol (geotermale), care preiau căldura din sol şi astfel se încălzesc sălile de clasă prin pardoseală. De asemenea, a fost dotată cu un sistem de aerisire a sălilor de curs. Pentru independenţa energetică, şcoala este prevăzută şi cu panouri fotovoltaice. Proiectul are o valoare de peste 3,6 milioane lei iar în cadrul acestuia a fost reabilitată şi clădirea, s-a schimbat pardoseala, acoperişul, geamurile”, a declarat primarul Valer Botezan.

Lucrările au început în luna ianuarie 2021, iar acum sunt în faza de finisaje şi, în paralel, Primăria Sărmaşu a alocat bani pentru dotarea sălilor de clasă şi pentru amenajarea curţii interioare.

„Sper că până la începutul noului an şcolar, în septembrie, să avem cea mai modernă şcoală din judeţul Mureş. Acesta este unul dintre proiectele care se derulează în oraşul nostru. Mai avem la Şcoala Generală din Balda, un sat aparţinător de Sărmaşu, un proiect pe AFM, plus încă două proiecte de eficientizare energetică a clădirii Bibliotecii Orăşeneşti şi a Căminului Cultural din Sărmăşel Sat. De asemenea, pentru reducerea emisiilor de carbon, încercăm să depunem pe AFM un proiect de eficientizare a iluminatului public, pe introducerea becurilor led cu telegestiune, în valoare de 3,3 milioane de lei, astfel încât să schimbăm toate becurile din toate localităţile aparţinătoare oraşului Sărmaşu”, a precizat Valer Botezan. AGERPRES