Prima sarbatoare a Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului

roman_biserica1.jpgLa manifestarea au participat, alaturi de inalte fete bisericesti ale BOR, reprezentanti ai Guvernului, oameni politici, mii de credinciosi din Bacau si Neamt, dar si presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Incepand din 13 septembrie 2009, Episcopia Romanului se numeste oficial Arhiepiscopia Romanului si Bacaului. Intr-o ceremonie solemna, la care au participat cateva mii de credinciosi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a ridicat Episcopia Romanului la rang de arhiepiscopie, cu titulatura de Arhiepiscopia Romanului si Bacaului.

Pe scena amenajata in curtea Catedralei Episcopale, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a citit Tomosul sinodal de ridicare a Episcopiei la rang de Arhiepiscopie. Episcopul Eftimie Luca a fost ridicat in rang de arhiepiscop, iar PS Ioachim Bacaoanul – in rang de episcop vicar. La eveniment au mai participat presedintele Traian Basescu, reprezentanti ai Guvernului Romaniei, 15 ierarhi ai BOR, PS Petru Gherghel, Episcop catolic de Iasi, oameni politici, reprezentanti ai autoritatilor din judetele Neamt si Bacau, peste 100 de preoti din toata Episcopia Romanului si mii de credinciosi veniti special la sarbatoare din cele doua judete.

Episcopia Romanului este printre putinele eparhii din tara care au printre ierarhi patru sfinti canonizati de Biserica Ortodoxa Romana: mitropolitul Dosoftei al Moldovei, episcop intre 1659 – 1671, Teodosie de la Brazi (1671 – 1674), Ioan de la Rasca si Secu (1674 – 1685), Pahomie de la Gledin (1706 – 1713), Sfantul Cuvios Antipa de la Calapodesti (Bacau), singurul roman canonizat la Muntele Athos. Eparhia Romanului cuprinde teritoriul din jurul Romanului si intreg judetul Bacau. In cuprinsul eparhiei sunt peste 450 de parohii in care functioneaza 517 preoti, 33 de manastiri si schituri ce insumeaza 398 de vietuitori. Eparhia are si un seminar teologic ce functioneaza la Roman, infiintat in timpul marelui episcop al Romanului, Melchisedec Ștefanescu.

Timp de doua zile (12-13 septembrie), Catedrala Episcopala din Roman a fost loc de pelerinaj pentru credinciosii din toata Episcopia. Aducerea moastelor Sfantului Teodosie de la Brazi de catre PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei, a purtat mii de credinciosi in curtea Catedralei Episcopale, prilej de venerare si inchinaciune, dar si de bucurie spirituala.

“Cand multumim lui Dumnezeu, recunoastem darurile sale si abia pe urma ii putem cere alte daruri. Recunoasterea este liantul dintre daruri, pentru ca ele sa devina ziditoare si sa creasca duhovniceste. Inca de anul trecut trebuia sa aratam aceasta recunostinta Episcopiei Romanului, dar a facut-o ea insasi, la implinirea a 600 de ani de existenta, iar acum Sfantul Sinod a initiat aceasta recunoastere pentru Episcopia care a vegheat si a rodit timp de 601 ani”, a spus PF Daniel. Patriarhul a mai spus ca momentul istoric pe care il traiesc toti cei 500 de mii de credinciosi din toata eparhia este o lucrare misionara, de demnitate. Hotararea Sfantului Sinod din 18 – 19 iunie 2009, care a stat la baza ridicarii Episcopiei Romanului la rang de arhiepiscopie, cu titulatura de

Arhiepiscopia Romanului si Bacaului, a tinut de vechimea acesteia, de 600 de ani, rolul deosebit al eparhiei in pastrarea credintei stramosesti din aceasta parte de tara, activitatea pastoral – misionara si administrativa si de faptul ca intreg tinutul Bacaului a facut dintotdeauna parte, jurisdictional si canonic, din Episcopia Romanului.

La acest moment a fost prezent si presedintele Traian Basescu, alaturi de sotia sa. Consilieri prezidentiali, autoritati judetene din Neamt si Bacau, primarii municipiilor Roman (Laurentiu Leoreanu) si Bacau (Romeo Stavarache), presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vasile Pruteanu, senatorul PSD Ioan Chelaru (Roman) si deputatul PSD Viorel Hrebenciuc (Bacau) sunt doar cateva dintre oficialitatile prezente la festivitate.

PS Ioachim Bacaoanul a multumit, in incheierea manifestarilor, atat comunitatilor care au contribuit la buna desfasurare a acestora – orasele Roman, Targu Ocna, Onesti, Comanesti, Moinesti – cat si celor care au dorit sa contribuie financiar si logistic la aceasta sarbatoare. Episcopul vicar, PS Ioachim Bacaoanul, a oferit Patriarhului Romaniei, din partea Centrului Eparhial, icoana Sfintei Parascheva, o pictura murala din secolul al XVI-lea. Ca urmare a faptului ca la manifestare au participat pelerini din afara Romanului, veniti special pentru aceasta ceremonie religioasa, Episcopia a pregatit peste 4000 de pachete cu alimente ce au fost impartite dupa terminarea festivitatilor.

Consiliul Local si Primaria Roman au sprijinit cu 30.000 de lei buna desfasurare a evenimentului ce a marcat o pagina de aur din istoria comunitatii noastre locale. Pentru asigurarea ordinii si sigurantei Politia Comunitara a indeplinit cu succes sarcinile trasate pentru acest eveniment.

roman_biserica2.jpg