Aproximativ 200 de persoane participă, joi şi vineri, la Miercurea-Ciuc, la prima conferinţă regională de turism, dedicată judeţelor Harghita, Covasna şi Mureş, a cărei deschidere oficială a avut loc în prezenţa autorităţilor din cele trei judeţe, precum şi a unor oficiali de la Budapesta.
Prezent la eveniment, preşedintelui Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, a vorbit, în discursul său, despre investiţiile făcute de Guvernul de la Budapesta în dezvoltarea turismului din ţara vecină, punctând faptul că turismul bazat pe resurse locale poate deveni motorul economiei în Secuime şi în România.
„Turismul este o ramură economică foarte important. Turismul din Ungaria este în dezvoltare de mulţi ani, am văzut că trebuie să investim în acest domeniu. Putem să discutăm despre aeroporturi, sistemul rutier şi dezvoltările din domeniul sănătăţii, care sunt domenii foarte importante pentru azi şi nu putem să le separăm de o dezvoltare eficientă a turismului. (…) Turismul va deveni un sistem bazat pe resursele locale şi sperăm că acest lucru se va întâmpla şi aici în Secuime. Resursele naturale sunt foarte bune aici, mult mai bune decât cele din Ungaria şi acest lucru ar putea deveni un motor al economiei din Secuime şi din România. Deci, trebuie să susţinem şi să menţinem aceste resurse şi valori naturale”, a declarat Nemeth Zsolt, potrivit traducerii asigurate de organizatori.
El a adăugat că turiştii din Ungaria care vin în zonă sunt atraşi de „experienţa transilvăneană”, de „brand-ul secuiesc” şi de frumuseţile naturale ale zonei, dar este important pentru ei să aibă la dispoziţie „necesităţile moderne”, cum ar fi conexiunea la Internet, trafic rapid şi acces simplu, servicii financiare sau folosirea telefonului pentru toate aceste lucruri.
Nemeth Zsolt a mai spus că sunt oportunităţi de dezvoltare foarte mari în această regiune, pentru că „Transilvania, Secuimea, este o regiune unică în Europa” şi a apreciat colaborarea dintre judeţe, pentru a duce turismul către un alt nivel.
Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a subliniat, în discursul său, de necesitatea colaborării între cele trei judeţe în domeniul turismului, susţinând că este nevoie atât de finanţarea acestei colaborări cât şi de creşterea bugetelor alocate turismului. De asemenea, Borboly a arătat că oportunitatea cea mai mare a turismului de azi este folosirea posibilităţilor oferite de digitalizare.
„Doresc să vă spun despre digitalizare că visul nostru este ca turistul să vină la noi cu un simplu telefon şi toate serviciile, toate sistemele, toate oportunităţile, chiar şi unde sunt urşii, să nu se ducă pe acolo, să aibă toate informaţiile pe telefon. Ce poate să facă, ce nu poate să facă, toate programele posibile şi asta dorim să dezvoltăm, ca toate aceste date şi informaţii să fie prezente într-o singură bază de date”, a spus Borboly Csaba, potrivit traducerii oficiale.
Totodată, el a mulţumit şi Guvernului Ungariei pentru susţinerea investiţiilor în turism din zonă, dar şi pentru finanţarea trainingurilor din acest domeniu.
La rândul lor, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, şi vicepreşedintele CJ Covasna, Jakab István-Barna, au pledat pentru o bună colaborare în promovarea valorilor pe care le au, punctând faptul că cele trei judeţe trebuie să fie partenere, nu concurente.
La eveniment a luat parte şi preşedintele CJ Braşov, Adrian Ioan Veştea, care a prezentat stadiul realizării aeroportului de la Ghimbav şi a subliniat faptul că judeţele din regiune trebuie să aibă un concept integrat, astfel încât să atragă cât mai mulţi turişti.
„Cred că fiecare dintre judeţe are specificul lui, trebuie să existe un concept integrat, în aşa fel încât să avem o adresabilitate cât mai bună. Sunt ştiute, deja, o serie de obiective care astăzi pot fi vizitate în cele patru judeţe din regiunea Centru, cred că ceea ce lipseşte foarte mult este partea de mobilitate. Este foarte important ca, în timp, să avem reţele de infrastructură şi mă refer aici la autostrăzi care să poată face mai facilă deplasarea dintr-un judeţ în altul”, a declarat preşedintele CJ Braşov.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Biro Barna Botond, care este preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, iniţiator al conferinţei, a spus că scopul acestui eveniment este găsirea unui răspuns comun la provocările legate de turism şi a subliniat că se doreşte ca regiunea formată din cele trei judeţe să fie pusă pe harta turistică a României.
Biro Barna Botond a mai arătat că 2022 este declarat „Anul Gastronomiei” în Harghita, motiv pentru care cei prezenţi la conferinţă vor putea degusta cea mai bună prăjitură artizanală şi cea mai bună ciocolată artizanală din judeţ, dar şi meniul judeţului Harghita, toate desemnate în urma unor concursuri organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară.
De altfel, câştigătorul meniului judeţului Harghita a fost anunţat în deschiderea conferinţei. Este vorba de cel prezentat de resortul Septimia din Odorheiu Secuiesc şi care este compus din „Creier viclean pe pat de langoş”, „Supă de cartofi mătăsoasă din zona Odorhei” şi „Viţel ameţit şi păcălit”, ca fel principal, adică „viţel din Chibed înăbuşit, cu ştrudel de varză din Lăzarea, pe pat de prune din Dealu şi cu legume de grădină crocante”.
În cadrul conferinţei regionale de turism de la Miercurea-Ciuc se vor aborda toate temele care ţin de acest domeniu, de la subiecte privind recrutarea forţei de muncă din afara ţării, noua lege a organizaţiilor de management în turism, discuţii cu firmele de turism din Ungaria, turismul de sănătate sau digitalizarea în turism. AGERPRES