reabilitare_termica.jpgPrimarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, a prezentat, miercuri, o asociaţie de proprietari din municipiu, prima din ţară care a obţinut un credit pentru reabilitarea termică a blocului, cu dobândă suportată de Guvern.

‘Este vorba de primul bloc din ţară reabilitat termic, în baza Ordonanţei 69, care spune că două bănci din România dau credite pentru asociaţiile de proprietari, cu dobândă achitată de Guvern. Dau credite pentru reabilitare termică. În urma reabilitării, s-a făcut un calcul, că în cinci ani de zile, cât se plăteşte acest credit, practic suma plătită băncii este suma economisită din neplata energiei consumate aiurea’, a declarat primarul Sorin Apostu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că rata unui proprietar de apartament cu o cameră este de 30 de lei pe lună, suma aceasta fiind cu aproximativ cinci lei mai mică decât cea pe care acel locatar o va economisi în cazul reabilitării termice a blocului, la plata întreţinerii. Avantajul ar fi, a precizat primarul, că timp de cinci ani, suma economisită se plăteşte băncii ca rată pentru credit, dar după această perioadă proprietarul apartamentului rămâne cu o locuinţă izolată termic, ceea ce îi aduce economii, în continuare, iarna la plata căldurii.

Sorin Apostu a subliniat că prin această modalitate, oferită de Ordonanţa 69, membrii asociaţiei de proprietari pot fi siguri că nu îşi asumă riscuri foarte mari deoarece executantul lucrărilor nu poate fugi cu banii oamenilor şi că izolaţia oferă garantat o economie de 40 la sută din suma care se plătea de obicei pentru căldură în lunile de iarnă.

Acest prim bloc care va fi anvelopat printr-un credit obţinut de la CEC Bank este şi cea mai mare asociaţie de proprietari din Cluj-Napoca. Vasile Maxim este administrator peste 380 de apartamente şi a explicat că nu a fost tocmai uşor să-i pună pe toţi de acord cu obligaţiile pe care a trebuit să şi le asume pentru această lucrare de reabilitare termică. El a spus şi că procedurile de obţinere a creditului, care au durat şase luni, au fost destul de complicate, dar a precizat că a avut un sprijin în firma care coordonează acest proiect şi oferă consultanţă în obţinerea banilor.

‘Complexitatea unui astfel de dosar nu e uşoară, trebuie să se discute cu toţi oamenii din bloc, e nevoie de suportul a 90 la sută dintre locatari. Oamenii au înţeles că rata bancară este mai mică decât eficienţa pe care o obţin. Clujul a fost primul oraş din ţară care a reuşit să aplice la aceste credite deoarece are carte funciară în proporţie de 90 la sută, iar populaţia este un pic mai conştientă de necesitatea acestei proceduri de reabilitare termică’, a declarat Dan Andruşca, reprezentantul firmei care manageriază proiectul. Acesta a apreciat că în perioada următoare încă cinci asociaţii de proprietari din Cluj vor mai obţine credite pentru izolarea termică a blocurilor.AGERPRES