Pretul terenurilor in municipiul Suceava s-a dublat in doar cateva luni. Daca la inceputul anului un teren situat in zone ca Aleea Dumbravii sau strada Eroilor din Burdujeni putea fi achizitionat cu 15-20 euro pe metru patrat, in doar cateva luni pretul s-a dublat ajungand la 30-40 de euro pe metru patrat.
Este vorba despre terenuri fara utilitati, care abia au acces la un drum de piatra. Aceste terenuri sunt mult mai ieftine decat cele care au acces la utilitati si sunt cumparate de persoane fizice care doresc sa-si construiasca o casa.

Agentii imobiliari sustin ca rareori societatile comerciale specializate in investitii imobiliare cumpara aceste terenuri pentru a realiza constructii de locuinte, tocmai pentru ca nu au acces la utilitati. Pretul mic cu care sunt cumparate suprafetele nu este atat de atractiv in momentul in care se adauga si costurile necesare racordarii la curent electric, gaze, canalizare si apa curenta.
Mult mai scumpe sunt terenurile ce au asigurat accesul la utilitati. Potrivit agentilor imobiliari, aceste terenuri ajung sa fie vandute cu sume de peste 70 de euro pe metru patrat.

Terenurile sunt cumparate, parcelate in suprafete de 4-5 ari si pe aceste parcele sunt construite case sau duplex-uri pentru vanzare. Profitul care poate fi obtinut din acest tip de afacere ii tenteaza in ultima vreme pe tot mai multi intreprinzatori. Specialistii imobiliari sustin ca, analizand cauzele si factorii care au influentat dublarea preturilor la terenurile din zona Burdujeni, pe langa cresterea cererii, dezvoltarea zonei din punct de vedere economic sau extinderea retelelor de utilitati, trebuie mentionata si vanzarea repetata a acestor terenuri.

Doar in putine cazuri cei care vand aceste terenuri sunt si primii lor proprietari. Terenurile si-au schimbat de mai multe ori proprietarii si la fiecare tranzactie pretul a crescut ajungandu-se la sumele actuale.

Cei care au realizat aceste speculatii imobiliare cu terenurile din zona au obtinut un profit insemnat, mai ales ca impozitul pe tranzactiile imobiliare a fost introdus abia recent.

Odata cu noua legislatie in domeniu si cu introducerea acestui impozit pe tranzactiile imobiliare, cei care doresc sa investeasca in domeniul imobiliar sunt incurajati sa isi investeasca banii in terenuri.

Valoarea de impozitare la notariat a acestor terenuri este, de cele mai multe ori, mult sub valoarea reala a acestora. De exemplu, un teren care se vinde cu 30 de euro pe metru patrat are o valoare de impozitare de aproximativ 5 euro pe metru patrat, in timp ce la apartamente valoarea de impozitare este foarte apropiata de valoarea reala a apartamentului. Astfel incat impozitul de 3% platit la tranzactionarea unui teren este mult mai mic decat impozitul platit la tranzactionarea unui apartament. Investitia in terenuri a devenit mai profitabila fata de investitia in imobile, terenurile putand fi cumparate si vandute platind un impozit mai mic.