Preţul gigacaloriei va creşte cu 60% în municipiul Suceava

Preţul gigacaloriei va creşte cu aproximativ 60% din luna noiembrie, la solicitarea producătorului de agent termic Bioenergy, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

El a precizat că preţul va creşte de la 116 lei la 196,51 lei, la gardul centralei, iar un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie aprobat în şedinţa extraordinară a Consiliului Local (CL) Suceava din 15 octombrie. Primarul a menţionat că Bioenergy a cerut, totodată, şi majorarea preţului de transport şi distribuţie, solicitare cu care nu a fost de acord. “Asta nu se justifică. Ar fi trebuit să facă şi ei investiţii”, a spus Lungu.

Potrivit primarului, preţul final al gigacaloriei în sistemul centralizat de termoficare va ajunge la 448,5 lei/ Gcal, dar populaţia va plăti doar 240 de lei/Gcal, restul fiind suportat de la bugetul local.

Lungu a subliniat că, de la 1 ianuarie, când se va modifica TVA pentru energia termică, preţul de livrare a gigacaloriei va scădea la 395,33 de lei, din care populaţia va plăti tot 240 de lei, iar 155,35 de lei va suporta primăria.

Totodată, în şedinţa extraordinară a CL primarul va propune accesarea unui credit de 10 milioane de lei din Trezorerie, în condiţii avantajoase, cu perioadă de rambursare de 5 ani, pentru asigurarea fondurilor necesare susţinerii sistemului de încălzire în sistem centralizat. “Nu avem altă soluţie (…) Am pierdut 7 milioane de euro prin reducerea impozitului pe venit”, a spus Lungu.

Primarul a anunţat că, în funcţie de evoluţia vremii, furnizarea căldurii în sistem centralizat se va face cel mai devreme din 15 octombrie. AGERPRES