Preţul de producţie a gigacaloriei pentru sistemul centralizat de termoficare ar putea creşte cu cel puţin 50%, la care se va adăuga preţul de transport şi distribuţie, a declarat primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Potrivit acestuia, în sezonul rece următor, preţul de producţie a gigacaloriei furnizată de Bioenergy Suceava ar putea creşte de la 119 lei fără TVA, cât este în prezent, la 170 – 180 de lei fără TVA.

Lungu a subliniat că va face tot posibilul ca populaţia să nu resimtă această majorare, în condiţiile în care abia se plătesc în prezent facturile pentru încălzire.

„Am văzut şi alte comentarii, că va exploda preţul la gazul metan. Se pare că nu prea avem soluţii”, a spus Lungu.

Totodată, primarul a spus că a discutat cu reprezentanţii firmei Bioenergy, inclusiv cu acţionarul austriac, şi că, până la iarnă, vor găsi o soluţie pentru a produce agent termic folosind biomasa. „Astăzi nu pot să spun mai multe. (…) Centrala a fost construită pentru biomasă”, a mai spus Ion Lungu.

Preţul final al gigacaloriei este format din preţul de producţie şi cel de transport şi distribuţie, în prezent populaţia plătind 250 de lei/Gcal, diferenţa pentru a acoperi costul final al agentului termic fiind subvenţionată de municipalitate. AGERPRES