Pretul gigacaloriei ar putea scadea, daca va fi verificata cantitatea de combustibil folosit in mod real pentru obtinerea energiei electrice si a energiei termice, a declarat directorul general al Agentiei Municipale pentru Eficientizare si Reglementare in domeniul Energiei Bucuresti (AMEREB) din Primaria Capitalei, Stelica Constantin.
Acesta a afirmat ca in prezent, calculul celor doua consumuri se face la comun, in detrimentul agentului termic. „Acum, combustibilul folosit este orientat astfel incat curentul electric sa fie mai ieftin, iar agentul termic mai scump.Trebuie vazut exact acest consum, pentru ca este facut la global, in detrimentul populatiei si al municipalitatii. Costurile gigacaloriei ar putea scadea daca se vor verifica lucrarile de reamenajare ale CET-urilor, care parca nu se mai termina”, a mai spus directorul AMEREB.

In opinia sa, atunci cand centralele termoelectrice vor fi trecute in administrarea Primariei Capitalei, se va putea vorbi si despre preturi mai mici la gigacalorie, deoarece achizitia de combustibil va fi facuta direct de municipalitate, nu de ministerul de resort.

Directorul Constantin sustine ca AMEREB este delegata sa controleze modul de tarifare a consumului de energie termica din Capitala si trebuie sa intocmeasca documentatia de audit, dispusa de premierul Calin Popescu-Tariceanu, privind pretul gigacaloriei, dar acest lucru intarzie pentru ca RADET are conturile blocate si nu poate aloca fondurile necesare functionarii acestei agentii.

AMEREB a fost infiintata in baza unei hotarari a CGMB din 2007, iar RADET trebuie sa puna la dispozitie logistica de functionare.

Primaria Capitalei a emis Decizia nr.351 de suspendare a propunerii Agentiei Nationale de Reglementare a Energiei (ANRE) de majorare cu 12% a tarifului la gigacalorie. Propunerea ANRE va ramane suspendata pana la finalizarea auditului privind calculul tarifului la energia termica, propus de prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu la intalnirea cu edilii Capitalei.

Seful Guvernului a decis, in urma discutiilor cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si cu primarii de sectoare, care au avut loc la inceputul lunii iulie, sa initieze un audit la Electrocentrale Bucuresti, pentru a verifica pretul de productie al gigacaloriei.
Primarul general Sorin Oprescu a sustinut ca are date prin care sa demonstreze ca majorarea pretului gigacaloriei este artificiala. El a precizat ca specialistii Primariei vor avea o intalnire in acest sens cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.