calorifer.jpgPreţul gigacaloriei facturat către populaţia din Ploieşti a fost mărit cu 43%, astfel că, începând cu luna aprilie 2013, ploieştenii vor plăti 231,84 lei/Gcal, inclusiv TVA, proiectul fiind votat favorabil de consilierii USL.

Liderul de grup al PDL, Gheorghe Sârbu, a formulat, în cadrul şedinţei ordinare de Consiliu Local, un amendament potrivit căruia tariful de 186,97 lei/Gcal ar trebui să includă TVA-ul. “Tariful pentru populaţie creşte cu 43%. Este o creştere foarte mare. Acum se plăteşte 160 pe gigacalorie. Operatorul cere creştere de 25 de lei, de la 197, la 222 fără TVA. Propun ca aceşti 25 de lei să fie suportaţi de populaţie, să facem la populaţie 187 de lei cu TVA cu tot începând de la 1 mai”, a spus Sârbu.

În replică, primarul Iulian Bădescu a precizat că actualizarea tarifului la gigacalorie este legală şi că propunerea consilierului democrat-liberal trebuie să aibă avizul Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) şi pe cel al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. “Acest tarif (…) nu priveşte decât furnizarea de apă caldă. Facem referire la tariful apei calde. Prin aprobarea acestui tarif, aprobăm tariful la apă caldă pe care Dalkia urmează să îl practice la populaţie. Nu sunt de acord ca într-un oraş de talia Ploieştiului să subvenţionăm apa caldă la populaţie. (…) Tariful propus spre aprobare se referă strict la aceasta”, a afirmat Bădescu.

Potrivit proiectului de hotărâre, preţul energiei termice livrată de Dalkia Termo Prahova va fi de 222,10 lei/Gcal, fără TVA, începând cu luna aprilie 2013, faţă de tariful de 197,04/Gcal fără TVA practicat până în prezent. De asemenea, tariful gigacaloriei facturat către populaţie va fi de 186,97 lei/Gcal, fără TVA, adică 231,84 lei/Gcal, inclusiv TVA, faţă de 160 de lei/Gcal inclusiv TVA.

Amendamentul consilierului PDL a picat la vot, iar proiectul a fost adoptat cu 14 voturi “pentru” (USL), nouă „împotrivă” şi trei „abţineri” din partea consilierilor PDL şi PP-DD. AGERPRES