Preţul de 167 lei pe gigacalorie rămâne doar o ipoteză de lucru în Bucureşti

Preţul de 167 de lei pe gigacalorie, apărut în presă, este doar una dintre ipotezele de lucru luate în calcul de grupul de analiză constituit la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), el reprezentând doar o medie a preţurilor practicate de celelalte şapte municipii din România care deţin sisteme centralizate de distribuire a energiei termice, precizează PMB, joi, într-un comunicat de presă remis Agerpres.

Potrivit sursei citate, toate aceste calcule sunt realizate în prezent pentru un preţ de vânzare a gigacaloriei de 297,5 lei, practicat de către ELCEN.

Cel mai probabil, această valoare va creşte, având în vedere majorarea TVA-ului. Orice modificare a preţului gigacaloriei poate presupune o reevaluare a calculelor, precizează sursa citată. PMB mai precizează că, în prezent, municipiul Bucureşti livrează populaţiei apa caldă si căldură la cel mai scăzut preţ dintre cele opt municipii (119 lei pe gigacalorie). În Oradea şi Cluj, preţul de facturare a gigacaloriei pleacă de la 165 de lei, iar în Sibiu, acesta ajunge la 245 de lei.

În comunicatul PMB se menţionează că, la nivelul municipalităţii a fost constituit un grup de analiză care face simulări în ceea ce priveşte subvenţionarea apei calde şi a agentului termic. Simulările sunt încă în desfăşurare, viitorul preţ al gigacaloriei fiind influenţat şi de măsurile de austeritate adoptate la nivel naţional, ale căror efecte nu au fost încă integral determinate. Grupul de lucru va face publice calculele finale cel mai probabil la sfârşitul lunii august – începutul lunii septembrie, informează PMB. În ceea ce priveşte o decizie privind beneficiarii acestor subvenţii, PMB afirmă că determinările sunt în curs, urmărindu-se cu prioritate protejarea celor mai defavorizate categorii şi afectate de măsurile de austeritate – pensionari, şomeri, tineri sub 18 ani. AGERPRES