Presedintele Traian Basescu va emite in cursul zilei de joi decretul pentru organizarea referendumului privind trecerea de la sistemul parlamentar bicameral la cel unicameral si reducerea numarului de membri ai Parlamentului.

„Maine voi emite decretul prin care voi consfinti organizarea referendumului pentru un parlament unicameral si pentru reducerea numarului de parlamentari de la 471 la maxim 300. Este parte din nereusitele proiectului meu din primul mandat, dar asta nu ma face sa dezarmez. Am mai avut ca proiect votul uninominal, nu am reusit sa conving partidele, m-am dus la referendum si acum fac acelasi lucru”, a declarat presedintele, miercuri seara, la TVR 1.

Seful statului a precizat ca, in urma consultarii populare, Legislativul va trebui sa tina cont de faptul ca, potrivit Constitutiei, suveranitatea poporului se exercita prin referendum. „Asa este definit elementul de suveranitate a poporului si nu as vrea sa cred ca parlamentarii ar putea gandi sa nu respecte vointa poporului. De altfel, ei s-au conformat si dupa referendumul de la votul uninominal, cu acel procentaj urias de 80% in favoarea introducerii votului uninominal. Politicienii au aratat ca au capacitatea sa tina cont de vointa poporului”, a subliniat presedintele.

Totodata, Traian Basescu si-a exprimat speranta ca la urne se vor prezenta suficienti votanti pentru ca referendumul sa fie validat, subliniind ca este un pas necesar pentru modernizarea statului roman. „Sper sa vina (romanii la vot – n.r.). (…) Timp de cinci ani am fost umilit aproape zi de zi pe televiziuni, in declaratii publice, in atacuri si simt nevoia sa subliniez ca si acest referendum este parte din Romania, asa cum o vad eu in viitor: un stat modern, un stat cu structuri flexibile”, a adaugat presedintele.

Cele doua camere ale Parlamentului, reunite in sedinta comuna miercuri, au dat un aviz negativ la solicitarea presedintelui Traian Basescu de organizare a unui referendum pentru introducerea sistemului parlamentar unicameral in Romania si, implicit, reducerea numarului de parlamentari la maximum 300. Insa, avizul Parlamentului in chestiunea organizarii unei consultari populare este doar unul consultativ. Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

Presedintele Traian Basescu a transmis Parlamentului pe 24 septembrie o scrisoare in care solicita avizul consultativ privind organizarea unui referendum national pentru trecerea la un parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari de la 471 la 300. Seful statului a propus Parlamentului ca referendumul sa aiba loc in aceeasi zi cu alegerile prezidentiale de pe 22 noiembrie. AGERPRES