basescu traian2.jpgMinistrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, trebuie să restructureze ministerul într-un an, a declarat, joi, preşedintele Traian Băsescu, la postul public de televiziune.

În context, şeful statului a susţinut că România este printre statele cu cei mai mulţi reprezentanţi ai forţelor de ordine la mia de locuitori şi este o minciună ideea că mai trebuie angajaţi poliţişti. „Eu am vorbit de reforma statului şi inclusiv Poliţia trebuie reformată. Vreau să ştiţi că foarte mulţi demnitari ai Ministerului de Interne au lansat în ultimii ani ideea că trebuie să mai angajăm poliţişti. Este una din marile minciuni. România are una din cele mai mari medii de poliţişti la mia de locuitori. Trebuie restructurat şi reformat Ministerul de Interne. Într-un an. Vreau să cred că acest jurist tânăr, care este Igaş şi pe care am văzut foarte mulţi jurnalişti că încearcă să-l minimalizeze, chiar şi generali, chestori … Băiatul ăsta a învăţat legea şi sper să o aplice de sus până jos, în mod egal”, a spus Băsescu.

Preşedintele şi-a exprimat speranţa că ministrul Igaş nu se va înconjura de un grup de generali sau chestori din Ministerul Administraţiei şi Internelor „care să-i arate ei cum vrea poporul poliţistul”. El a subliniat că poliţiştii vor avea o problemă inclusiv cu şeful statului, dacă nu înţeleg că ei trebuie să se pună la dispoziţia cetăţeanului.


„Sper să nu se înconjoare de un grup de generali care să-i arate ei cum vrea poporul poliţistul. Poliţistul este cel pe care l-am văzut în manifestări în ultima perioadă şi e cel care devine tot mai convins că cetăţeanul este la dispoziţia lui şi nu el la dispoziţia cetăţeanului. Până când nu vor înţelege că e sunt la dispoziţia cetăţeanului, vor avea o problemă, inclusiv cu mine”, a spus Traian Băsescu, la TVR1.

Pe de altă parte, preşedintele Băsescu a susţinut că Poliţia s-a transformat într-o instituţie care apără clanurile mafiote în unele judeţe, iar recentul asasinat de la Piatra Neamţ confirmă această opinie, în condiţiile în care poliţiştii nemţeni aveau informaţii de la un serviciu special privind folosirea armelor de foc de către grupările interlope.

În interviul acordat TVR1, Băsescu a fost întrebat dacă Poliţia s-a transformat într-o instituţie care apără clanurile mafiote, şeful statului răspunzând: „În unele judeţe, da. Şi nu o spun de dragul de a o spune, înseamnă că ştiu ce spun. Ca dovadă, despre situaţia de la Neamţ, toate structurile guvernamentale responsabile au fost avertizate de unul dintre serviciile de informaţii. Mai mult decât atât, în 2009, MAI era atenţionat că rivalitatea şi disputele dintre grupări – nu le spun clanuri, nu le spun mafiote – se poate tranşa cu arme de foc. Aşa s-a întâmplat. Iar astfel de semnalări sunt în mai multe judeţe”.


El s-a arătat îngrijorat de lipsa de disciplină din Poliţia Română şi de atitudinea şefilor de post din judeţul Neamţ, care au ameninţat cu demisia, dacă este schimbat din funcţie inspectorul-şef al poliţiei judeţene, Aurelian Şoric.

„Mă îngrijorează gradul redus de disciplină care este în Poliţie, lipsa de respect a poliţiştilor pentru şefii ierarhici şi vă pot spune că îmi este cunoscută situaţia din câteva judeţe, în care subofiţeri, şefi de sindicat bat cu pumnul în masă la inspectorul-şef. Sigur, există şi motivaţii, ca cele de la Neamţ. Cum la fel mă îngrijorează că şefii de post din judeţul Neamţ, nici mai mult nici mai puţin, ameninţau că demisionează, dacă este schimbat inspectorul-şef”, a completat preşedintele. AGERPRES.