Președintele Klaus Iohannis anunță că va solicita verificarea constituţionalităţii legii privind serviciile comunitare

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că are dubii cu privire la proiectul pentru modificarea legii serviciilor comunitare de utilităţi publice care se referă la incompatibilităţi, motiv pentru care a formulat o adresă către Curtea Constituţională a României.

“Am serioase dubii în ceea ce priveşte constituţionalitatea acestui act normativ, drept pentru care am formulat o adresă către Curtea Constituţională şi voi solicita verificarea constituţionalităţii acestui act normativ. În esenţă, trebuie să lămuresc un pic fondul problemei”, a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

El a susţinut că domeniul incompatibilităţilor trebuie bine reglementat şi că acestea trebuie să clarificate după o discuţie publică şi formulate astfel încât toată lumea să înţeleagă principiile de bază. “Acest act normativ vrea să rezolve o parte din această problemă, folosind un subterfugiu, folosind un articol dintr-o lege care nu reglementează incompatibilităţi. Este primul aspect. Al doilea aspect, această lege care mi-a fost trimisă spre promulgare, într-un articol prevede derogări de la Legea nr. 215, Legea administraţiei publice locale. Dacă este aşa, 215 este o lege organică şi atunci şi legea de derogare trebuie să fie tratată ca şi o lege organică, ori parcursul prin Parlament nu a fost de aşa natură. Iată şi o problemă de formă. Pentru aceste două chestiuni voi trimite actul normativ spre analiză Curţii Constituţionale”, a motivat Iohannis.

Şeful statului a explicat că modificarea legii 51/2006 a fost tratată în spaţiul public ca o intervenţie pentru schimbarea reglementărilor în incompatibilitatea aleşilor locali şi a explicat că modificarea se referă, în esenţă, la faptul că primarul şi preşedintele consiliului judeţean pot fi membri în Adunarea Generală a Acţionarilor a unei societăţi care se ocupă de utilităţi publice.
Iohannis a amintit că şi el a avut o astfel de speţă discutabilă cu ANI, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a tranşat chestiunea şi a constatat că nu a fost ”niciun moment în incompatibilitate”. De asemenea, el a spus că legea a fost retrimisă Parlamentului de către fostul preşedinte Traian Băsescu anul trecut şi că nu va promulga actul normativ ajuns din nou la Preşedinţie.

În context, preşedintele a opinat că “primarii şi preşedinţi consiliilor judeţene trebuie să aibă posibilitatea să fie membri în adunarea intercomunitară care se ocupă de aceste societăţi şi trebuie să aibă posibilitatea să fie membri în consiliul de administraţie dacă este o societate cu o arie de acoperire regională şi dacă aceasta se află 100% în mâna publică, adică dacă acţionarii sunt unităţi administrative teritoriale, însemnând oraşe, municipii, comune sau judeţe”. AGERPRES