Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea solicită statului măsuri de protejare a agricultorilor români

cilea_ion_.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea , a declarat joi, la o dezbatere cu fermierii vâlceni, că va întreprinde eforturi pentru a proteja agricultorii români în contextul liberalizării fondului funciar de la 1 ianuarie 2014.

“Statul ar trebui să protejeze mai mult şi să încurajeze agricultorii români, aşa cum au făcut-o şi alte ţări. Am şi din acest punct de vedere foarte multe exemple: în Ungaria, nici astăzi, după doi ani de la liberalizarea înstrăinării funciare, cetăţenii europeni nu pot cumpăra teren agricol decât cu o singură excepţie: numai dacă sunt căsătoriţi cu o femeie maghiară şi dacă anterior au deţinut în arendă terenul respectiv timp de minimum 3 ani; în Polonia, liberalizarea va deveni operaţională abia din 2016 deoarece, la aderarea în Uniunea Europeană, a obţinut o perioadă de restricţie de 12 ani”.

“Şi aici, la fel ca în Ungaria, un străin are dreptul să cumpere o parcelă de un hectar doar dacă este căsătorit cu o poloneză şi locuieşte de cel puţin 2 ani în Polonia. În Bulgaria, străinii au dreptul să cumpere teren numai dacă îndeplinesc două condiţii, şi anume: să fie fermieri cu experienţă atestată şi să se angajeze că se vor stabili în această ţară”, a declarat în discursul său Ion Cîlea.

Liderul PSD Vâlcea a afirmat că şi statul român ar putea veni în sprijinul fermierilor români în privinţa capitalizării cu credite avantajoase. “În primul rând, să le creeze posibilitatea cumpărării de teren arabil prin ajutoare directe, oferindu-le credite care să nu-i aducă la sapă de lemn. Nu este o problemă nerezolvabilă, ci dimpotrivă! Este suficient să fie acceptate două condiţii: creditele financiare să fie acordate cu termene de rambursare pe o perioadă lungă de timp şi, în al doilea rând, aceste credite să fie garantate cu titlul de proprietate al pământului cumpărat şi fără alte garanţii suplimentare. Guvernul italian, de exemplu, a acordat credite pentru cumpărarea de terenuri agricole în ţările Europei de Est cu o dobândă de numai 1%. Cu astfel de avantaje se înţelege de ce investitorii italieni au reuşit deja să cumpere în România 24% din cele aproape un milion de hectare câte au fost vândute până la ora actuală”, a mai spus Cîlea

Preşedintele CJ Vâlcea a adăugat că toate aceste date şi probleme le-a adus la cunoştinţa senatorilor şi deputaţilor care reprezintă judeţul în Parlament şi i-a rugat să fie foarte atenţi la amendamente aduse viitoarei legi referitoare la achiziţia de terenuri agricole care se va aplica de la 1 ianuarie 2014.

Cîlea a declarat marţi că proiectul de lege al Ministerului Agriculturii referitor la achiziţia de terenuri agricole după 1 ianuarie 2014 are unele lacune şi îi dezavantajează pe tinerii fermieri români. De asemenea, el a arătat că deşi în proiectul de lege este prevăzut un plafon de cel mult de 100 de hectare la achiziţia de terenuri de către cetăţeni străini, nu este prevăzută o îngrădire şi pentru membrii de familie ai acestora. ‘Dacă un străin vrea să cumpere mai mult de 100 de ha, legea nu-l îngrădeşte să nu achiziţioneze şi alte sute de ha pe numele membrilor familiei sale ori ale unor prieteni’, a spus preşedintele CJ.

Persoanele fizice nu vor mai putea deţine peste 100 de hectare de teren agricol de la 1 ianuarie 2014, potrivit proiectului de lege privind vânzarea – cumpărarea terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice elaborat de Ministerul Agriculturii.

Ministrul Daniel Constantin a declarat că Tratatul de Aderare prevede că de la 1 ianuarie se liberalizează piaţa funciară, astfel că persoanele fizice străine pot cumpăra terenuri în România, iar noua lege, aflată în dezbatere şi care trebuie adoptată de Parlament până la sfârşitul anului, vine în acest context. AGERPRES