Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Péter Ferenc, a declarat că există o intenţie „foarte serioasă” pentru prelungirea până la Târgu Mureş a primei linii de tren de mare viteză din regiune, Budapesta – Cluj-Napoca, asupra căreia au convenit Guvernele României şi Ungariei, şi că va iniţia demersuri în acest sens.

„Este o intenţie foarte serioasă şi cred că e foarte important ca Târgu Mureş să fie legat de acest tronson de cale ferată şi cred că, chiar dacă avem autostrăzi, cel mai rapid mijloc de a ajunge undeva este calea ferată rapidă. Cred că judeţul Mureş merită să aibă o legătură directă cu partea vestică a Europei şi în acest fel dăm alte posibilităţi de dezvoltare a acestui judeţ. Este o intenţie şi aceste demersuri le vom face pe toate direcţiile, să încercăm să prelungim acest tronson până la Târgu Mureş”, a spus Peter Ferenc.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a anunţat, anul trecut, că România şi Ungaria au decis că prima linie de tren de mare viteză din regiune ar trebui să facă legătura între Budapesta şi Cluj-Napoca, iar pentru aceasta, partea ungară a alocat un miliard de forinţi (3,3 milioane de euro) pentru realizarea studiului de fezabilitate.

Szijjarto preciza că Ungaria nu se opune planurilor României de a extinde această linie de tren de mare viteză până la Bucureşti.

Primele discuţii pe marginea acestui subiect au fost anunţate în luna august 2017, de către ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, care a evidenţiat că România şi Ungaria ar trebui să se concentreze pe problemele de conectivitate în domeniul energetic, anume gaze naturale şi electricitate, de conectivitate în ceea ce priveşte autostrăzile şi amintind şi de proiectul unui tren de mare viteză Budapesta-Cluj-Bucureşti. AGERPRES