petrache_marian.jpgPreşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a atras atenţia marţi, într-o conferinţă de presă, că Societatea de Apă şi Canal Ilfov e în pericol de faliment.

„Societatea are în prezent 84 de miliarde de lei vechi datorii, dintre care 36 de miliarde la Apa Nova, 25 de miliarde la bugetul de stat şi are de încasat vreo 36 de miliarde. Intrarea în faliment înseamnă că va trebui să dăm banii înapoi pe care i-am luat pe fonduri europene în prima etapă, deci obligatoriu trebuie să facem mărirea de capital şi să o profitalizăm”, a declarat Marian Petrache.

Potrivit acestuia, aspecte printre care se numără şi lipsa comunicării, neştiinţă, orgolii, ambiţii au făcut ca în perioada 2007- 2013 regiunea Bucureşti-Ilfov să piardă o finanţare de 320 de milioane de euro, care ar fi însemnat înfiinţarea unui incinerator şi ar fi rezolvat problema gestionării deşeurilor în această regiune.

„Dacă nu comunicăm şi nu facem ceea ce trebuie în perioada următoare, e posibil ca Ilfovul să piardă încă 300 de milioane de euro pe o societate care vrea să rezolve una dintre problemele stringente ale judeţului, şi anume alimentarea cu apă şi canalizarea pentru fiecare cetăţean în parte”, a semnalat preşedintele CJ Ilfov.

El a amintit că, în conformitate cu tratatul de aderare şi angajamentele asumate de România pe dosarul de Mediu, pentru alimentarea cu apă şi canalizare termenul limită este 2015, iar pentru gestionarea deşeurilor – anul 2017.
Petrache a menţionat că, dacă România nu îşi atinge aceste ţinte, există posibilitatea aplicării unei penalizări de până la 200.000 de euro/zi. „Societatea de Apă şi Canal a judeţului Ilfov s-a înfiinţat pe 5 ianuarie 2009, având în componenţa sa opt localităţi. În mandatul nostru au aderat încă 21 de localităţi, în prezent fiind 30 de localităţi aderate împreună cu Consiliul Judeţean Ilfov”, a precizat preşedintele CJ Ilfov.

El e de părere că existenţa unui operator regional dă posibilitatea acestuia să-şi asigure sustenabilitatea economică, precum şi promovarea unui preţ rezonabil şi suportabil pentru cetăţean. „În fapt, termenul de conformare spune că, până la data de 1 decembrie 2015, 80% din populaţia României trebuie să fie racordată la apă şi canalizare”, a adăugat Marian Petrache. AGERPRES