adomnitei_cristian2.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, speră la un acord cu Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru a cofinanţa suma care îi revine în urma aprobării, săptămâna trecută, de către Comisia Europeană, a unui proiect privind modernizarea sistemului de management al deşeurilor din judeţ, în valoare totală de 70 de milioane de euro.

“Vom face un credit pentru partea noastră de finanţare, dar nu este nicio problemă, pentru că fiind vorba despre utilităţi, este deja o competiţie între bănci pentru finanţarea CJ, pentru că această afacere este privită ca una sigură, fără niciun fel de risc aproape din punct de vedere bancar. Noi astăzi avem (luni – n.r.) discuţii cu BERD-ul, care este recunoscută drept instituţia financiară europeană cu cele mai mici rate de dobândă, iar în cazul unei negocieri bune putem ieşi chiar sub 2% EURIBOR”, a declarat luni, la Bruxelles, Cristian Adomniţei.

El a adăugat că un lucru foarte interesant îl reprezintă faptul că BERD intenţionează să-şi trimită experţii la Iaşi pentru a învăţa din experienţa de implementare a unui proiect privind managementul integrat al deşeurilor. “Au ales Iaşiul ca proiect pilot de finanţat şi, dacă lucrurile vor merge bine, ei vor putea copia acest tip de proiect şi în restul ţării. Dar acesta este un lucru interesant, pentru că, de obicei, BERD-ul vine şi cu know-how-ul activităţii pe care o finanţează. De data aceasta, în premieră, ei învaţă de la noi, sunt şi ei interesaţi. Şi am speranţe mari să încheiem această colaborare cu BERD pentru cofinanţare şi va fi cu cel mai mic cost cu putinţă pentru judeţul Iaşi”, a mai precizat preşedintele CJ Iaşi.

El susţine că, în mai, ar urma să se încheie licitaţiile necesare pentru începerea implementării proiectului, ceea ce înseamnă că lucrările propriu-zise ar putea demara la jumătatea acestui an. “În luna aprilie, avem avem două licitaţii şi, în mai, alte două din cele patru programate: două referitoare la consultanţă şi celelalte privind construcţia depozitului ecologic de la Ţuţora şi, respectiv, închiderea depozitelor actuale neconforme. Mai avem apoi o a cincea licitaţie care va fi ţinută în curând, este vorba despre achiziţia de utilaje de long courrier pentru cazul camioanelor care transportă între staţiile intermediare şi depozitul final de la Ţuţora”, a precizat Adomniţei.

CE a aprobat la 16 aprilie, alocarea a 42 de milioane de euro de la Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru modernizarea sistemului integrat de management al deşeurilor din judeţul Iaşi, în scopul de a asigura tuturor locuitorilor acces la servicii de colectare a gunoiului sustenabile şi respectarea în zonă a exigenţelor de mediu ale UE, conform unui comunicat al CE de la acea dată.

Investiţia are loc în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu), prin axa prioritară 2 “Dezvoltarea sistemelor de management integrat al deşeurilor şi reabilitarea siturilor contaminate istoric”. UE va contribui prin intermediul FEDR cu 42 de milioane de euro dintr-o investiţie totală de 70 de milioane de euro.

În ceea ce priveşte accesarea fondurilor UE, Adomniţei susţine că judeţul Iaşi a folosit toate opţiunile de finanţare. “Nu sunt sume rămase, ba chiar avem proiecte care merg deasupra capacităţii de accesare, pentru ca, în limita în care rămân fonduri din alte judeţe ale Regiunii de Nord-Est, să le putem atrage către Iaşi. E cazul celor trei ambulatorii, pe care le-am câştigat pe Programul Operaţional Regional prin supralicitare. De asemenea, ne pregătim foarte puternic pentru 2014-2020”, a mai declarat Cristian Adomniţei. AGERPRES