Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba va propune locuitorilor din comuna Tulgheş să se pronunţe în cadrul unui referendum dacă doresc redeschiderea minei de uraniu din zona Tulgheş-Grinţieş.

Acesta a declarat, miercuri, la Piatra Neamţ, că în cazul în care locuitorii din Tulgheş vor fi împotriva redeschiderii minei dar Guvernul va hotărî totuşi redeschiderea exploatării, va ataca în instanţă decizia Executivului. „În Harghita există un obicei ca localităţile să organizeze referendumuri locale când este vorba de o redeschidere a minei. Şi aici la fel vom face, vom solicita celor din Tulgheş care este părerea lor. Populaţia din judeţul Harghita, indiferent de naţionalitate, nu prea agreează deschiderea unor noi mine. Trebuie să se facă la fel cum este şi cu Roşia Montană, o conştientizare, iar oamenii să cunoască despre ce este vorba. Dacă este o situaţie tensionată, se va merge în instanţă”, a declarat Borboly Csaba.

La rândul său, preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, a precizat că în primul rând trebuie respectate condiţiile de mediu pentru redeschiderea minei de uraniu amintite. „Cu redeschiderea minei trebuie să punem pe prim plan problema condiţiilor de mediu, a respectării cu sfinţenie a acestora. Toată lumea doreşte locuri de muncă dar trebuie să respectăm aceste condiţii de mediu, şi apoi ne supunem legilor ţării. Avem nevoie de uraniu, de aur, de argint dar trebuie să respectăm mediul înconjurător. Nu putem distruge pentru că apoi ne vor blestema generaţiile viitoare”, a declarat preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă.

Un proiect de hotărâre de guvern iniţiat de Ministerul Economiei prevede deschiderea unui nou zăcământ de uraniu, aflat în comuna Grinţieş, dat fiind faptul că singurul zăcământ aflat în prezent în exploatare, cel de la Crucea, judeţul Suceava, este în curs de epuizare. Investiţia ar urma să fie de circa 100 de milioane de euro. Potrivit estimărilor, uraniul extras de la mina Grinţieş va asigura necesarul celor două reactoare de la Cernavodă, dar şi a celorlalte două reactoare ce ar putea fi date în folosinţă în următorii ani.

Prospecţiunile de la mina Grinţieş au început în anii ’60 şi au durat până în anul 2001 când, cele 29 de galerii ale minei au fost închise oficial. De-a lungul celor 40 de ani, localnicii spun că s-a făcut extracţia propriu-zisă a uraniului doar circa şase luni. AGERPRES