borboly_csaba1.jpgConsilierii judeţeni harghiteni au decis, luni, să nu supună la vot proiectul de buget pe anul 2013, după ce s-a constatat că legea bugetului de stat impune anumite restricţii privind finanţarea proiectelor noi de investiţii, care ar crea probleme în judeţ.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că legea bugetului de stat pe anul 2013 este ”aberantă şi neconstituţională”, întrucât nu permite începerea celor aproape 50 de noi investiţii aflate în plan, decât după ce sunt finalizate cele vechi. Potrivit lui Borboly, prevederea ar fi foarte bună într-o ţară ca Germania, dar în România achiziţiile publice pot dura foarte mult, uneori şi trei ani.

”Legea bugetului de stat, 5/2013, cred că este neconstituţională, având în vedere că Constituţia ne dă dreptul la autonomie locală. Această lege nu ne lasă să ne exercităm acest gest, având în vedere că pentru calitatea vieţii şi dezvoltarea economică a judeţului am fi încercat să începem noi investiţii, pentru a crea locuri de muncă (…) Nu avem voie pentru că, prima dată, trebuie să cheltuim toţi banii pentru lucrările începute”, a spus Borboly.

Acesta a precizat că la Consiliul Judeţean nu există nicio factură neplătită şi dacă s-ar iniţia mai multe lucrări de investiţii în paralel ar fi mai uşor de cheltuit banii, inclusiv cei care vin pe parcursul anului. Borboly Csaba a vorbit şi de acele lucrări de investiţii vitale, cum ar fi repararea unui pod care e pe cale să se prăbuşească sau a unei clădiri aflate în pericol, care nu se vor putea realiza.
Potrivit acestuia, se încearcă găsirea unor soluţii pentru întocmirea unui buget care să fie conform cu legea, fiind luată în calcul inclusiv contractarea unui credit. ”Am hotărât în grupul UDMR că ne mai consultăm câteva zile şi vom întocmi un buget care va fi conform acestei legi, eu zic neconstituţionale. Soluţia este ca la mijlocul anului să regândim, totodată vom pune accent pentru accesarea fondurilor europene, vom întocmi din bugetul pe acest an mai multe proiecte pentru anul viitor ca să putem solicita finanţări europene. De asemenea, dacă în cursul acestui an terminăm lucrările începute, atunci în cursul anului viitor începem lucrări care nu s-au făcut anul acesta, Dar avem o foarte mare responsabilitate, acolo unde viaţa este în pericol din cauza acestei legi”, a afirmat Borboly.

Despre bugetul pe acest an, Borboly spune că se va situa la nivelul celui de anul trecut, datorită fondurilor europene atrase, dar există probleme mari la cheltuielile cu personalul, pentru care Guvernul a alocat bani insuficienţi. ”Deci, avem foarte mari probleme cu bugetul, am făcut tăieri imense, aproape că am luat o treime din bugetul instituţiilor subordonate, am numărat telefoanele, creioanele, hârtiile, am pus standardele de cost, am decis că la unele instituţii ajunge şi un sfert de contabil, deci am luat foarte multe decizii nepopulare ca să economisim bani. Noi sperăm să găsim înţelegere din partea populaţiei şi să încercăm, chiar şi în această situaţie rea, să facem ceva bun”, a mai spus Borboly Csaba.
Termenul limită pentru aprobarea bugetului judeţului pe anul 2013 este 7 aprilie. AGERPRES