borboly csaba.jpgProcurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, alături de alte 12 persoane, a preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Csaba Borboly, printre acuzaţiile aduse acestuia fiind abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată şi fals intelectual.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis luni, în sarcina lui Csaba Borboly s-au reţinut două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în decembrie 2010, Borboly a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de aproximativ 1,9 milioane lei în favoarea constructorului SC STRAVIA GROUP SRL pentru o serie lucrări de reabilitare a unui drum judeţean. „Plata s-a făcut în condiţiile în care preţurile firmei care a câştigat licitaţia erau cu mult mai mari decât cele ale firmei excluse din procedura de licitaţie, în care dirigintele de şantier nu a fost de acord cu acceptarea la plată a lucrărilor şi în condiţiile în care proiectul iniţial nu fusese respectat în ce priveşte grosimea asfaltului şi nici nu exista o dispoziţie de modificare a acestui proiect”, se arată în comunicat.

De asemenea, în perioada 27-29 decembrie 2010, Csaba Borboly a dispus în mod nelegal şi nejustificat decontarea sumei de peste 672.000 lei în favoarea aceleiaşi firme şi a sumei de aproape 500.000 lei în favoarea constructorului SC BRIDGE ROAD CONSTRUCT SRL, în ambele cazuri pentru materiale lăsate în custodie care nu existau în fapt. „În plus, cheltuielile au fost angajate de CJ la finalul lunii decembrie 2010, deşi era evident că cele două firme nu mai aveau timpul necesar, ca până la 31 decembrie 2010, să execute lucrările de reabilitare a unor tronsoane de drum judeţean. În plus, inculpatul cunoştea că procesele verbale de custodie s-au realizat în fals, prin antedatare şi prin inserarea nereală că bunurile există ca atare, că au fost recepţionate efectiv şi au fost predate către reprezentanţii celor două firme constructoare”, susţin procurorii.

Sursa citată precizează că prejudiciul total produs judeţului Harghita este de aproape 4,9 milioane lei, echivalentul a peste 1,1 milioane euro la cursul de la acea dată, constând în caracterul fictiv al materialelor date în custodie firmelor şi în diferenţa dintre preţurile onorate şi cele oferite de firmele descalificate la licitaţie, substanţial mai mici. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea a zece inculpaţi până la concurenţa sumelor reţinute drept prejudiciu în sarcina fiecăruia dintre aceştia. Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Tîrgu Mureş. AGERPRES