Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj critică anunţul Ministerul Energiei de privatizare a CEO

calinoiu_ion1.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a criticat anunţul Ministerului Energiei potrivit căruia unul dintre planurile strategice pentru anul în curs este continuarea pregătirii pentru privatizarea Complexului Energetic Oltenia (CEO). Călinoiu a afirmat că unitatea energetică a demonstrat că este pilonul central în cadrul sistemului energetic naţional, iar privatizarea sa nu este cea mai bună măsură pentru economia naţională.

“Complexul Energetic Oltenia a demonstrat că este pilonul central în cadrul sistemului energetic naţional şi a produs cea mai mare cantitate de energie în anul 2014 şi îl pregătim să iasă pe pierdere, îi pregătim insolvenţa, privatizarea, să rămână fără sediu aşa cum rămas Hidroelectrica. Nu este cea mai bună măsură pentru economia naţională a României unde România trebuie şi poate fi independentă din punct de vedere energetic, are resursele locale, poate să fie furnizor de energie pentru tot ce înseamnă economie naţională şi export. Pentru noi toţi este o mare responsabilitate, trebuie să influenţăm în primul rând clasa politică. Am discutat azi cu domnul Ponta care se va întâlni cu Liviu Dragnea şi îi va transmite că nu se poate privatiza CEO”, a spus Ion Călinoiu, care este şi preşedintele executiv al PSD Gorj.

Totodată, el a afirmat că unitatea nu poate fi pe pierdere în condiţiile în care produce o cantitate foarte mare de energie, iar evaluarea companiei de către Fondul Proprietatea la valoarea de 70 de milioane de euro este o batjocură. “Dacă îl duce şi îl defineşte acum ca fiind pe pierdere în condiţiile în care face cea mai mare producţie de energie, să previzionezi datorii istorice, să previzionezi datorii viitoare este clar că se pregăteşte ca unitatea să iasă pe pierdere şi să fie vândută foarte ieftin. Evaluarea de către Fondul Proprietatea la valoarea de 70 milioane de euro este o batjocură”, a conchis Ion Călinoiu.

Ministerul Energiei a inclus printre priorităţile sale încurajarea producţiei de resurse energetice primare din surse indigene, dezvoltarea de noi perimetre de producţie în Marea Neagră, precum şi continuarea pregătirii Hidroelectrica şi Complexului Energetic Oltenia pentru privatizare, conform listei de priorităţi strategice ale instituţiei, publicate vineri pe site-ul Guvernului. AGERPRES