constantinescu_n_mare2.jpgRegionalizarea ar trebui făcută după modelul francez şi cât mai repede, fără să se piardă ani de zile cu dezbaterea respectivului proiect, susţine preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu. „Este bine ca cetăţenii să ştie că România, începând cu Alexandru Ioan Cuza, a mers pe modelul francez în ceea ce priveşte atât administraţia publică centrală, cât şi cea locală.(…) Este absurd ca după o sută şi ceva de ani de administraţie după modelul francez să schimbi modul de gândire şi formare şi de aceea cred că Franţa este cel mai bun model pentru noi România. (…) Cu cât facem mai repede regionalizarea şi descentralizarea şi cu cât decizia vine mai repede mai aproape de cetăţean, cu atât e mai bine. (…) Nu cred că trebuie să aşteptăm dezbateri 10 ani de zile”, a declarat, luni, Nicuşor Constantinescu.

Acesta susţine că ar trebui ca „măcar” o parte dintre senatori, prin modificarea Constituţiei, să fie şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, conform modelului francez. „În Franţa, legile care privesc autorităţile locale le votează aleşii locali care au dublă calitate, cea de aleşi locali la primării, consilii judeţene sau la regiuni – preşedinţi de regiuni şi tot ei sunt şi senatori în Senatul francez. Acest lucru mi se pare foarte interesant, pentru că majoritatea legislaţiei care priveşte autorităţile locale e normal să o voteze şi să o susţină cei care se lovesc de ea, nu oameni care nu au avut niciodată legătură cu administraţia publică locală de la nivel de comună, până la nivel de judeţ, respectiv regiune”, a menţionat Constantinescu, la finalul unei şedinţe a CJ Constanţa.

Constantinescu a arătat că înfiinţarea în Franţa, în 1992, a regiunilor ca structură descentralizată a permis o dezvoltare socio-economică importantă: au apărut „de 30 de ori mai multe societăţi comerciale şi fabrici’, s-a dezvoltat infrastructura iar nivelul de trai al populaţiei a crescut.
Declaraţiile preşedintelui CJ Constanţa vin în contextul vizitei pe care a efectuat-o zilele trecute la Paris, în cadrul unei delegaţii conduse de vicepremierul Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, dezbaterile cu omologii din Franţa vor continua, în luna iunie, la Constanţa. „Drumul pe care am plecat şi pe care noi, reprezentanţii autorităţilor locale, îl ţipăm de când suntem în fruntea acestora, este foarte bine ales şi trebuie să luăm de la francezi ce au făcut bine şi să nu facem ceea ce au greşit. De aceea i-am şi invitat pe 13 – 15 iunie în judeţul Constanţa, într-o vizită de reciprocitate, ca să continuăm tema dezbaterilor pe puncte, pe legislaţie şi pe tot ceea ce presupune regionalizarea”, a declarat preşedintele CJ Constanţa. AGERPRES