somes.jpgPreşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a început demersurile oficiale cu acţionarii companiei PVB Power, cu sediul în Bulgaria, pentru constituirea unui parteneriat public-privat în vederea construcţiei a şapte micro-hidrocentrale pe râul Someş, începând cu anul 2013.

Potrivit unui comunicat al CJ, transmis miercuri, Horea Uioreanu a efectuat o vizită de lucru în aceste zile la sediul firmei PVB Power Bulgaria AD – companie cu acţionariat italian, ce are ca obiect de activitate dezvoltarea energiei din resurse regenerabile prin valorificarea potenţialului hidroenergetic al râurilor de pe teritoriul Europei. Discuţiile cu oficialii companiei au fost axate pe deschiderea unui parteneriat public-privat, în vederea realizării celor şapte microhidrocentrale pe râul Someş, dintre care una pe teritoriul judeţului Cluj, în comuna Vad. Valoarea totală a proiectului intitulat „Someş River” este estimată la peste 220 de milioane de euro. Construcţia micro-hidrocentralelor se va derula pe parcursul a trei ani, începând din 2013.
Totodată, preşedintele CJ a discutat cu reprezentanţii firmei şi despre posibilitatea construirii unei micro-hidrocentrale în municipiul Dej.

„Potenţialul hidroenergetic al judeţului Cluj este unul extrem de ridicat, putând contribui la dezvoltare economică accelerată a judeţului. Proiectul „Someş River” vine în întâmpinarea locuitorilor judeţului, aceştia putând beneficia atât de o energie mai ieftină cât şi de o agricultură locală performantă, care nu va mai avea de suferit pe timp de secetă”, susţine, în comunicat, Horea Uioreanu.

Din delegaţia clujeană care s-a deplasat în Bulgaria au făcut parte, de asemenea, primarul municipiului Dej şi primarul comunei Vad, precum şi reprezentanţi ai primăriilor din judeţul Sălaj.

Compania PVB Power a construit în Bulgaria, prin subsidara sa Svoge Hydro-Power Plant, un număr de nouă hidrocentrale pe râul Iskar, în care a investit 115 milioane de euro. Printr-o altă subsidiară, Maritsa Hydro Power Plant AD, compania a deschis şantiere pentru alte cinci microhidrocentrale pe râul Maritsa, în care a investit 115 milioane de euro, valoarea totală a investiţiei fiind estimată la 110 milioane euro. AGERPRES